планета

Сподели со своите пријатели

Ако владите сторат сè на што се посветени во борбата против климатските промени, светот сепак може да исполни една од двете меѓународно договорени цели за ограничување на глобалното затоплување, покажа новото истражување. Loading… Светот би можел да го задржи глобалното затоплување на два степени целзиусови или за нијанса под тоа,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во новата судија на CNRS Центар за молеукларна биофизика во Франција, научниците откриле вонземска органска материја „заробена“ во вулкански карпи долж планината Маконџва во Јужна Африка, стари повеќе од три милијарди години. Loading… Од ранатаисторија на Сончевиот систем, метеорите и другите вселенски карпи ја бомбардирале Земјата, а според некои теории,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Научниците откриле убедливи докази дека Месечината е прекриена со вода и дека дури има и доволно да се одржи колонија. Во август минатата година истражувачи од Браун Универзитетот откриле огромни области подземна вода на Месечината. Сега постојат докази кои упатуваат на тоа дека водата покрива скоро цела подземна површина одПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Американската вселенска агенција НАСА објави снимка од Марс која е направена врз основа на фотографија која на Земјата ја испратил роверот „Кјуриозити“. Момче од Русија тврди дека живеел на Марс (видео) Loading… На снимката се гледа планинскиот врв Вери Рубин на кратерот Гејл. КИНЕЗИТЕ НАПРАВИЈА ЧУДО: Патот до Марс ќеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Експертите веќе подолго време се обидуваат да откријат потелко на необичните појави во еден дел на Индискиот океан, каде недостасува огромен дел од Земјината маса и на кој се наоѓа вдлабнување од 100 метри. Со оглед на тоа дека Земјата не е топка со совршена форма и гравитациски потенцијал наПрочитај повеќе