Европски суд за човекови права

Сподели со своите пријатели

Во понеделникот, Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) ја прогласи заштитата на граѓаните од климатските промени за човеково право. Loading… Иако судот одби дел од барањето, климатските активисти се задоволни. Европскиот суд за човекови права, меѓународен суд составен од судии од 46 земји-членки на Советот на Европа, ја прогласи заштитатаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Европскиот суд за човекови права денеска пресуди руската влада да му плати на политичарот Алексеј Навални, кој е во притвор, отштета во износ од 40.000 евра затоа што одбил да го истражи неговото труење, пишува на веб-страницата на ЕСЧП, пренесува Новаја газета Европа. Loading… Судот заклучи дека Русија ги прекршилаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) денеска ќе расправа за случаите против Франција и Швајцарија поради наводни неуспеси во животната средина, што претставува прв пат владите да се најдат на обвинителна клупа поради наводна недејствија за климатските промени. Loading… Случајот против Швајцарија е заснован на тужба поднесена од „Climate SeniorsПрочитај повеќе