Светот ќе се соочи со проблем со храната многу порано од очекуваното

Сподели со своите пријатели

Глобалното затоплување веројатно ќе има негативно влијание врз снабдувањето со храна во светот, предупреди претседателот на Конференцијата на ОН за опустинување, Ален-Ричард Донвеј, додавајќи дека недостигот на вода стана закана за земјоделството побрзо од очекуваното.

Loading...

Светот веројатно ќе се соочи со големо нарушување во снабдувањето со храна долго пред температурите да се зголемат за предвидените 1,5 степени целзиусови, предупреди Донвеј.

Тој посочи дека ефектите од климатската криза се комбинираат со недостиг на вода и лоши земјоделски практики, што го загрозува земјоделството на глобално ниво, пишува Гардијан.

Донваи, поранешен министер за одбрана на Брегот на Слоновата Коска, кој претседаваше со минатогодишниот самит на ОН за опустинувањето Cop15, рече дека ефектите од сушата се развиваат побрзо од очекуваното.

„Климатските промени се пандемија со која треба брзо да се бориме. Погледнете колку брзо се одвива деградацијата на климата – мислам дека оди уште побрзо отколку што предвидовме“, рече тој.

Проблемите со порастот на температурите, топлотните бранови и поинтензивните суши и поплави ја загрозуваат безбедноста на храната во многу региони во светот, предупреди Донваи.