Светот е опасно неподготвен за идни пандемии

Сподели со своите пријатели

Светот е „опасно неподготвен“ за идни пандемии, предупреди Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина (IFRC) во извештајот во кој ги повикува земјите да ги ажурираат своите планови за подготвеност до крајот на годината.

Loading...

Во својот извештај за светските катастрофи за 2022 година, МФРЦ предупреди дека „сите земји остануваат опасно неподготвени за идни епидемии“ и покрај тоа што Ковид-19 уби повеќе луѓе од кој било земјотрес, суша или ураган во историјата.

„Следната пандемија може да биде зад аголот. Ако искуството со Ковид-19 не ги забрза нашите чекори за подготвеност, што ќе биде? – праша Јаган Чапагаин, генералниот секретар на IFRC, најголемата светска мрежа за одговор при катастрофи.

„Нема да има изговори“

„Нема да има оправдување за континуираната неподготвеност по ужасни три години“, додаде тој.

Земјите треба да ги преиспитаат своите закони за да обезбедат усогласеност со плановите за подготвеност за пандемија до крајот на 2023 година и да усвојат нов договор и ревидирани меѓународни здравствени регулативи до 2024 година за да инвестираат повеќе во подготвеноста на заедницата, се вели во извештајот.

Се препорачува земјите да ги зголемат домашните здравствени трошоци за еден процент од бруто домашниот производ и годишно да се издвојуваат најмалку 15 милијарди долари за глобално здравствено финансирање, што Чапагаин го опиша како „добра инвестиција“.

„Важно е да се има политичка волја да се посветиме на тоа. Доколку постои, тоа е можно“, рече тој.