Социјалдемократите остануваат најсилната партија во Данска

Сподели со своите пријатели

Социјалдемократите предводени од премиерката Мете Фредериксен повторно ќе бидат најсилната политичка сила во Данска, покажуваат првите излезни анкети по парламентарните избори.

Loading...

Иако социјалдемократите освоија најмногу гласови, излезните анкети на ДР и ТВ2 вечерва покажаа јасно мнозинство, што значи дека е неизвесно дали Фредериксен ќе може да продолжи да владее.

Се предвидува дека новата партија на поранешниот премиер Ларс Локе Расмусен ќе оди добро, додека либерално-конзервативната партија Венстре, на која тој некогаш припаѓаше, се соочува со очигледни загуби.

Има чувство на несигурност, премиерот е под притисок

Изборите се одржаа во време кога високите цени на енергијата и највисоката инфлација во последните четири децении ги јадеше економиите на домаќинствата и само еден месец по саботажата на двата цевководи што транспортираат гас од Русија до Германија преку данските води, поттикнаа чувство на несигурност меѓу Данците.

Фредериксен е под притисок да излезе со решенија за највисоката инфлација во последните децении.

Владата досега беше претпазлива во користењето на омилените алатки за време на пандемијата – огромни пакети помош и полабава фискална политика за стимулирање на економијата.

Но, без јасен победник, евентуалните долги преговори за формирање влада би можеле да одат во корист на Лока Расмусен.