Сите парови сакаат меден месец, но знаете ли како настанал овој термин?

Сподели со своите пријатели

Оваа приказна е многу интересна, не само за идните младенци, туку и за сите други.

Loading...

Прочитајте како се појавило името „меден месец“, иако никогаш нема да погодите што се крие зад него.

Потеклото на името оди длабоко во минатото.

Потеклото на името датира од Месопотамија, поточно од градот Вавилон.

Во Вавилон постоел обичај дека еден месец по венчавката, таткото на невестата го снабдувал зетот со онолку медовина колку што можел да пие.

 

 

Loading...

Медовина, патем, е пиво од мед. Бидејќи Вавилонците го користеле лунарниот календар, овој месец бил наречен „месец на мед“.

Од тука потекнува името „меден месец“.

Во Источна Европа, на овој пијалок му се припишувале и лековити својства – воините ги миеле раните со него и сите го пиеле за да живеат што е можно подолго.

Афродизијачките својства исто така се припишувале на медовина, па младенците биле охрабрени да го пијат во што поголеми количини, со цел да добијат наследници што е можно побрзо.