Што да јадете за понизок крвен притисок?

Сподели со своите пријатели

Ако имате проблем со хипертензија, не мора веднаш да прибегнувате кон лекови. Лекарите препорачуваат прво да ја испробате оваа храна.

Loading...

Лук

 

garlic bulb and garlic on white surface
Photo by Sanjay Dosajh/Unsplash

 

Лукот содржи соединенија на сулфур кои ги релаксираат и шират крвните садови, што го олеснува притисокот и му помага на шеќерот поефикасно да помине низ телото.

Дополнителни предности на лукот во дневната исхрана се тоа што исто така го намалува ЛДЛ, односно лошиот холестерол, мастите во крвта и е одличен борец против вируси, бактерии и габи во организмот.

Каранфилче

 

a group of nuts on a yellow surface
Photo by Jaspreet Kalsi/Unsplash

 

Како и циметот, каранфилчето е одличен извор на фенол, но исто така и антиоксиданти и со тоа одличен природен извор на состојки кои го намалуваат крвниот притисок.

Loading...

Покрај тоа, каранфилчето поттикнува подобра работа на дигестивниот тракт, ги елиминира потенцијално штетните бактерии од телото и помага во поефикасна обработка на храната.

Внес на сол

 

brown wooden spoon
Photo by Jason Tuinstra/Unsplash

 

Ова значително помага во намалување на високиот крвен притисок. Намалениот внес на сол може да се постигне со намалување на внесувањето на производи од суво месо и готова преработена храна, кои инаку се богати со овој зачин.

Исто така, ограничете го солењето кога подготвувате дневни оброци.

Јадете домати

 

red tomatoes
Photo by Clay Banks/Unsplash

 

Доматот содржи еден од најмоќните антиоксиданти – ликопен, кој помага да се заштити срцето од срцев удар, стеснување на крвните садови и висок крвен притисок, но исто така се подобрува и целокупната состојба на организмот.

Loading...

За најдобар ефект, покрај тоа што ќе го консумирате суров, се препорачува да пиете (несолен) сок од домати.