Приходите на Ериксон нагло паднаа

Сподели со своите пријатели

Шведскиот производител на телекомуникациска опрема Ериксон денеска извести за остар пад на приходите во првиот квартал, што укажува на послабата побарувачка во Азија и Северна Америка.

Loading...

Во периодот од јануари до март, нето приходот на Ериксон беше за 15 отсто помал во однос на истиот период минатата година, лизгајќи се на 53,33 милијарди шведски круни (4,61 милијарди евра).

Слаб резултат во Азија и Северна Америка

Во одделот за клучна мрежна опрема, тој падна за 19 отсто, како одраз на намалените инвестиции на телекомуникациските компании.

Во 2023 година потона за 11 отсто, со половина од резултатот во Северна Америка.

На почетокот на годината нето приходот најсилно падна во Југоисточна Азија, Океанија и Индија, за 38 отсто.

Компанијата забележа значителен пад и во Северна Америка, за 18 проценти.

Нето добивката скокна во првиот квартал за 66 отсто, на 2,6 милијарди шведски круни. Компанијата наведува дека во првиот квартал забележала еднократен приход од 1,9 милијарди круни, со што се истакнува решавањето на правниот спор.

Кога ќе се исклучат трошоците за реструктуирање, добивката пред камати и даноци (EBIT) се зголеми за седум отсто, на 4,3 милијарди круни.

Loading...

Во оваа година, Ериксон очекува трошоци за реструктуирање во опсег од 3 до 4 милијарди шведски круни.

Бран отпуштања

Во јануари, финансискиот директор Карл Меландер најави дека ќе ги намали трошоците и оваа година, додавајќи дека мерките може да вклучуваат отпуштања. На крајот на март најавија дека ќе отпуштат околу 1.200 вработени во родната Шведска.

Пред околу една година, шведската компанија објави дека ќе укине околу 8.500 работни места на глобално ниво, вклучително и околу 1.400 во нејзината родна Шведска.

Според податоците од извештајот за резултатите од работењето во 2023 година, тие го намалиле бројот на вработени за 5.500, од ​​кои околу 500 се во Шведска.

Добавувачите на телекомуникациска опрема очекуваат предизвикувачка година поради слабата продажба во Северна Америка и можниот побавен раст во Индија.

Ериксон очекува дополнителен пад на пазарот на мрежата RAN 5G, барем до крајот на годината, бидејќи клиентите остануваат внимателни во однос на инвестициите. Тие, исто така, ја истакнуваат континуираната „нормализација“ на капиталните трошоци во Индија.

Доколку продолжат сегашните трендови, шведската компанија очекува стабилизирање на приходите во текот на втората половина од годината, благодарение на новите договори и стабилизацијата на залихите на клиентите во Северна Америка.