Познати добитниците на Нобелова награда за физика

Сподели со своите пријатели

Нобеловата награда за физика оваа година им беше доделена на Ален Аспект, Антон Цајлинг и Џон Клаузер за нивниот придонес во областа на квантната механика.

Loading...

Нобеловата награда за физика за 2022 година беше доделена „за експерименти со заплеткани фотони, утврдување на прекршување на нееднаквостите на Бел и за пионерски придонес во науката за квантната информација“, се вели во извештајот.

Неописливите ефекти на квантната механика почнуваат да се применуваат.

Сега постои големо поле на истражување кое вклучува квантни компјутери, квантни мрежи и безбедна квантна шифрирана комуникација.

Еден од клучните фактори во овој развој е како квантната механика дозволува две или повеќе честички да постојат во таканаречена заплеткана состојба.

Она што се случува со една од честичките во заплетканиот пар одредува што ќе се случи со другата честичка, дури и ако тие се далеку една од друга, објаснуваат од Академијата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Доаѓа бурата „Офелија“, може да предизвика опасни поплави: Америка во страв!

Долго време беше доведено во прашање дали корелацијата се должи на фактот што честичките во заплетканиот пар содржат скриени променливи, инструкции кои им кажуваат каков резултат треба да дадат во експериментот.

 

Loading...

 

Во 1960-тите, Џон Стјуарт Бел разви математичка нееднаквост што го носи неговото име.

Ова наведува дека ако има скриени променливи, корелацијата помеѓу резултатите од голем број мерења никогаш нема да надмине одредена вредност.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Нетанјаху на удар на Палестинците откако користеше мапа на голем Израел во ОН

Сепак, квантната механика предвидува дека одреден тип на експеримент ќе ја наруши нееднаквоста на Бел, што ќе резултира со посилна корелација отколку што инаку би била можна.

Џон Клаузер ги развил идеите на Џон Бел, што доведе до практичен експеримент.

Кога ги направи мерењата, тие ја поддржаа квантната механика со тоа што јасно ја нарушија нееднаквоста на Бел.

Ова значи дека квантната механика не може да се замени со теорија која користи скриени променливи.

Loading...

Некои дупки останаа по експериментот на Џон Клаузер. Ален Аспект го разви поставувањето, користејќи го на начин што затвори важна „дупка“.

Тој можеше да ги промени поставките за мерење откако заплетканиот пар го напушти изворот, така што поставката што постоеше кога се емитуваа не може да влијае на резултатот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Почина поранешниот италијански претседател Џорџо Наполитано

Користејќи софистицирани алатки и долга серија експерименти, Антон Цајлингер почнал да ги искористува заплетканите квантни состојби.

Меѓу другото, неговата истражувачка група демонстрираше феномен наречен квантна телепортација, кој овозможува квантната состојба да се движи од една до друга честичка на растојание.

„Станува сè појасно дека се појавува нов вид квантна технологија. Гледаме дека работата на лауреатот со заплетканите состојби е од голема важност, дури и надвор од основните прашања за толкувањето на квантната механика“, вели Андерс Ирбек, претседател на Нобеловата награда. Комитет за физика.

Сезоната за доделување на Нобеловата награда започна вчера, а оваа престижна награда за медицина вчера ја прими Швеѓанецот Сванте Пабо.