Полска побара помош од САД за да добие воени репарации од Германија

Сподели со своите пријатели

Полска денеска побара од САД да ѝ помогнат и да ја принудат Германија да плати репарации за злосторствата и штетите за време на германската окупација на Полска за време на Втората светска војна, што Германија го одбива со образложение дека самата Полска се откажала од нив во 1950-тите и тоа го потврди во билатерални договори.

Loading...

„Денеска се обраќаме пред американскиот Конгрес. Ние веруваме дека САД се земја која се грижи за глобалниот поредок, дека е од клучно значење кога станува збор за почитување на меѓународниот поредок, човековите права, владеењето на правото, меѓународната правда“, рече државниот секретар за европски прашања Аркадиуш Муларчик,  денеска на прес-конференција во Варшава.

Државниот секретар, кој инаку го предводеше тимот кој подготви проценка и сеопфатен извештај за жртвите и штетите предизвикани на Полска и нејзините граѓани, вклучително и милиони полски Евреи, од германските окупатори, рече дека полската дипломатија денеска испратила писма до шефовите на Хелсиншкиот комитет и раководителите на Комитетот за надворешни работи на Конгресот и Сенатот на САД.

„Нема пречка Германија да започне дијалог (за репарации) со полската држава. Бидејќи не се иницира доследно, правдата ќе ја бараме на меѓународниот форум. Полска смета на фактот дека САД ќе интервенираат за да го проучат проблемот и да предложат формула за дијалог“, рече Муларчик, според полската приватна телевизија Полсат.

Прашањето за исплатата на воените репарации, од кое се откажа за време на комунистичката влада во 1950-тите, а подоцна беше законски затворено со билатерални и меѓународни договори, Полска го покрена само со доаѓањето на конзервативните националисти од партијата Право и Правда на Качински на власт во 2015 година. .

Специјалната комисија направи извештај за воените жртви и уништувањата за време на германската окупација на Полска во Втората светска војна и ја процени вкупната штета на 1,3 трилиони долари.

Поради војната и поместувањето на границите по неа со договор на големите сили, Полска загуби 11,2 милиони жители за седум години, две третини од проценетиот износ на репарации ќе одат на 5,2 милиони жртви, од кои најмалку половина се полски Евреите.

Материјалните штети беа проценети на над 160 милијарди долари, додека загубите во наследството и културните дела беа проценети на над четири милијарди долари, рече Аркадиуш Муларчик на почетокот на септември кога беше презентиран извештајот.

Loading...

Муларчик денеска потсети дека Полска директно не склучила никаков билатерален договор со Германија на тема репарации, а инаку ставот на актуелната полска влада е дека откажувањето од средината на минатиот век, иако не го оспоруваат, не може да биде важечки затоа што настана поради притисокот од Советскиот Сојуз, каде комунистичка Полска беше сателит.

„Германците платија репарации од различни видови во околу 70 земји. Дури и кај оние кои не доживеале никакви загуби од нивна рака, како на пр Мексико. Дури и тие добија нешто. Нѐ третираа како полоша раса. Грците и Србите се во слична ситуација“, изјави есента лидерот на владејачката партија Право и Правда, Јарослав Качињски.

Во обид да го интернационализира прашањето за репарации за Полска, владата во Варшава веќе се обрати до Советот на Европа и УНЕСКО.

Германската влада одговори на дипломатската нота на Полска и барањето за почеток на преговорите за репарации со повторување на добро познатиот став дека прашањето е законски затворено, дека по неколку години Полска се откажала од репарациите што ги добила преку Советскиот Сојуз и дека Германија прави нема намера да не се вклучи во какви било преговори за ова прашање.