Пингвините започнаа да бегаат од Антартик (видео)

Сподели со своите пријатели

Аргентинска истражувачка база во близина на северниот врв на Антарктикот измерила рекордни температури во плус, и тоа од дури 17,5 степени Целзиусови, соопштина агенцијата на ООН за временски прилики.

Во Каиро истиот ен била измерена идентична температура, а Египет се наоѓа во суптропско подрачје.

Базата „Експеранза“ е поставена на Антарктичкиот полуостров на 24 март 2015 година и една од целите и е да со помош на податоци кои ги имаат да го следат загревањето и природните вегетации.

Рекордот во температурите на Антарткичкиот регион, официјално е дефиниран како било каде јужно од 60 степени географска широчина, измерен на 30 јануари 1980 година.

Антарктикот често поставува вакви рекорди. Најладната температура на Земјата некогаш измерена била -89,2 степени целзиусови и тоа во централниот дел од Антарктикот на советската станица Восток на 21 јули 1983 година.

Температурата на Антартикот во последните 50 години пораснала за 12 степени. Делови се загреваат побргу од било кој друг крајна светот, поради што пингвините се принудени да се селат појужно во потрага по пониски температури.

https://www.facebook.com/ajplusenglish/videos/911567852318056/

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.