Песков откри детали за иконата, чии копии Путин ги подари на руската армија

Сподели со своите пријатели

Иконата „Спасител Неракотворен“ која некогаш му припаѓала на министерот за одбрана на Руската империја Петер Вановски и копии што рускиот претседател Владимир Путин им ги дал на војниците во зоната за специјални воени операции во Херсонската област на Народна Република Луганск (ЛПР ) се купени од приватна колекција во Соединетите Американски Држави, рече за медиумите портпаролот на рускиот лидер Дмитриј Песков.

Loading...

Тој истакна дека копиите ќе останат во Херсонската област и ЛНР, а Путин ќе ја подари оригиналната икона на главниот храм на Вооружените сили на Русија.

Песков го привлече вниманието на посебното место што иконите го имаат во руската воена историја и додаде дека иконата „Спасителот Неракотворен “ била заштитничка икона на руската армија неколку векови.

Иконата претходно му припаѓала на Петар Вановски (1822-1904), кој служел како министер за одбрана на Русија од 1881-1898 година. години.

Иконата „Спасителот Неракотворен“ е канонска претстава на ликот на Исус Христос, кој, според легендата, на чудесен начин бил втиснат на крпата – марамчето со кое Христос му го избришал лицето.

Сликата на „Спасителот Неракотворен“ беше прикажана на знамињата на руската армија, а неговата слика беше поставена над портите на тврдините.

Воините секогаш го гледаа за свој заштитник, а народот за заштитник и спасител, пренесува Спутник.