Склоноста кон експериментирањето во којната е карактеристика за секоја пофалба, но доколку истата не вклучува кокетирање со опасноста која може да го закомплицира вашето здравје и живот. Ви го пренесуваме пописот на намирници од кои треба да се чувате, или внимателно да ги подготвувате, затоа што предизвикуваат се од тешко труење до фатални последици.
И притоа не се мисли на црвеното месо на кое пред некое време предупреди СЗО. Со овие намирници бидете внимателни при готвењето, а поради ризикот некои од нив се сметаат за врвни специјалитети за кои многумина се подготвени да издвојат енормни цифри.
Овошје Ацкее
Ацкее е најпознатото овошје на Јамајка. Доколку планирате да одите на оваа топла дестинација немојте да посегнувате по нејзините плодови без прашање. Додеа не созрее доволно, нејзината конзумација може да предизвика повраќање, кома, па дури и смрт.
Корен од маниока
Коренот од маниока е одличен додаток на карипските јадења, но немојте со него да ракувате непромислено. Доколку овој корен термички не го обработите доволно, вашите гости би можеле да умрат од труење со цијанид.
Фугу
Јапанската бодликава риба Фугу е вистински кулинарски деликатес во Азија, но таа бара внимателна подготовка. Нејзиното месо содржи тетродетоксин – отров кој како и кај останатите риби од овој вид предизвикуваат смртоносни последици, па готвачите посебно се тренираат како да го отстранат отровот пред рибата да им ја послужат на гостите.
Печурки отровници
Некои печурки имаат состав кој во себе содржи отрови кои можат да предизвикуваат од лесни мачнини во стомакот до фатални последици по вашиот живот, затоа многу е важно кога ќе берете или јадете од нив добро да ги познавате на кој вид припаѓаат.
Африканска бик-жаба
Жабите се вистински делиактес низ целиот свет, но африканскиот под вид бик-жаба предизвикува затајување на бубрезите доколку термички добро не се обработи пред да се јаде.
Крвави школки
Овие школки се деликатес во Кина, поточно во Шангај, но уживање во нив може да ви пренесе хепатитс А и Е, па затоа с езабранети од 1988 година. Но благодарение на илегланиот пазар и натаму можете да пробате од овој специјалитет на одредени локации. Доколку ве понудат со крвави школки одбијте ги.
Базгини бобинки
Од овие бобинки се прават пекмези и сокови во цела Европа, но и се додаваат во бројни комплицирани јадења. Додека се добро приготвени нема никаква опасност од нивната конзумација, но конзумацијата на сировите плодови, предизвикува повраќање и слабост.
Вишни со семки
Па јадете вишни целиот живот и никогаш не ви било лошо? Опасноста прети од нивните семки. Проголтате ли една или две, нема да ви биде ништо. Но, доколку проголтате поголема количина, може да почнете да чувствувате слабост и мачнини.
Лист од рабарбара
Горчливиот бело-црвен корен од ова овошје е одлична намирница за припремање на необични посластици, зимници, но и солени јадења. Листовите на оваа билка, избегнувајте ги затоа што предизвикуваат повраќање.
Кикирики
Кикириките се еден од раширените алергени на модерниот свет и од него се плашат милиони луѓе. Алергијата на кикирики опфаќа се од лесни осипувања до анагилактичен шок, односно престанок на дишењето.