Ова е прва скица на ракета, направена уште во 16 век

Сподели со своите пријатели

Многу луѓе сметаат дека нашите предци биле многу понапреди од нас. Некои дури тврдат дека ова го докажале и модерните откритија. Тие откритија потврдуваат дека нашите предци биле добро обучени за технологија.

Во Романија во 1961 година пронајден е еден древен ракопис. Научникот открил чуден ракопис и она што го забележал на него секако не го очекувал.

Loading...

Како што забележал, во тој ракопис детално се изложени некои концепти за производство на ракета, сепак тие тогаш не се правени.

Човекот кој ги дизајнирал скиците се викал Конард и живеел меѓу 1509 и 1570 година. Неверојатно е дека некој, дури и во тоа време, размислувал на ваков начин.

Истражувачите тврдат дека неговиот концепт бил исправен, а интересно е што неговиот труд не застанал тука, веќе во ракописот има и детали за летало со течно гориво.

Ракописот има 450 страници и открива три дела за производство на ракети, а објавен е во 16 век.

Loading...

Фото: Викимедија


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *