Откриен изворот на мистериозни сигнали од вселената

Сподели со своите пријатели

Астрономите го пронајдоа изворот на мистериозно повторување на „брзи радио сигнали“ во вселената во блиската галаксија во форма на Млечен пат.

Loading...

Повторливиот радио сигнал за прв пат беше откриен од канадскиот телескоп CHIME во 2018 година.

И покрај децениското истражување за овие типови на сигнали, астрономите не се поблиску до разбирањето на она што ги предизвикува.

FRB 180916 Galaxy, новооткриениот извор, е оддалечена само половина милијарда милијарди светлосни години од Земјата – далеку поблиску од претходно бараните сигнали.


Leave a Reply