Нивото на водата на Рајна се нормализира по летните суши

Сподели со своите пријатели

Нивото на водата во германската река Рајна драстично се зголеми по неодамнешните дождови, враќајќи се на нормално ниво што им овозможува на товарните бродови да пловат под полн товар, објавија бродските посредници и трговците со стоки.

Loading...

Неделните високи температури и слабите врнежи во август го намалија нивото на водата во крвта на германската економија, предизвикувајќи доцнење на испораката и зголемување на транспортните трошоци.

Референтниот водостој на северниот дел на Рајна во близина на нејзината устие, вклучувајќи ја областа околу Келн и Дуизбург, се врати во нормала, соопштија брокери.

Нивото на водата денеска беше 2,5 метри

На главниот метеж во Кауби кај Кобленц денеска нивото на водата беше 2,51 метар, што значи дека е значително повисоко од потребните 1,5 метри за навигација под целосно оптоварување. Во август потона на само 32 сантиметри.

Рајна е важен поморски пат за транспорт на стоки, вклучувајќи жито, минерали, јаглен и нафтени производи.

„Бродовите сега можат да пловат по целиот тек на реката под полн товар“, вели еден брокер. Поради ниските нивоа на водата во август, некои товарни бродови користеа само четвртина од својот капацитет, зголемувајќи ги трошоците за сопствениците на товарот бидејќи им требаа повеќе бродови за испорака. Се стравуваше дека прекините во сообраќајот може да се одразат и на германската економија.