Ни случајно не треба да земате табла во кое има скршено јајце, еве зошто!

Сподели со своите пријатели

Кога купувате јајца, секогаш треба да ја проверувате кутијата за да не се најде скршено јајце во неа, бидејќи салмонелата не е најлошото нешто што демне во неа!

Loading...

„Практично јајцата по нивното оценување и пакување не смеат да се допираат и ако имате само едно јајце се враќа. Затоа, нашите потрошувачи не треба да земат едно јајце и да го пренесат од една кутија во друга, туку целата кутија да му се врати на производителот, и можат да земат друга кутија со сите десет јајца или колку има што се целосно недопрени, непроменети, дека немате никаква штета и тогаш сте целосно сигурни дека нема да добиете инфекција “, вели д -р Дејан Крњаиќ од на Факултетот за ветеринарна медицина.

 

 

„Салмонела е бактерија која се добива со конзумирање храна која е контаминирана, и недоволно термички обработена, а најчесто е храна од животинско потекло, пред се месо, производи од месо, млеко и млечни производи, особено јајца и производи од јајца“. објаснува тој.

„Освен салмонела, може да навлезат и некои други бактерии, како што е Кампилобактер, како и некои други микроорганизми кои можат да го оштетат самото јајце, во тој случај јајцето е изменето по изглед и мирис. Меѓутоа, за жал, салмонелата понекогаш може да биде присутна и на почетокот на прв поглед, јајцето ви изгледа целосно употребливо и може да добиете инфекција “, истакнува Крњаиќ.

Пред купување, потрошувачот треба да провери дали сите јајца во кутијата се цели и ако не се, да земе друга кутија. Испуканите јајца никогаш не треба да се допираат.

Loading...