Кога купувате јајца, секогаш треба да ја проверувате кутијата за да не се најде скршено јајце во неа, бидејќи салмонелата не е најлошото нешто што демне во неа!
„Практично јајцата по нивното оценување и пакување не смеат да се допираат и ако имате само едно јајце се враќа. Затоа, нашите потрошувачи не треба да земат едно јајце и да го пренесат од една кутија во друга, туку целата кутија да му се врати на производителот, и можат да земат друга кутија со сите десет јајца или колку има што се целосно недопрени, непроменети, дека немате никаква штета и тогаш сте целосно сигурни дека нема да добиете инфекција “, вели д -р Дејан Крњаиќ од на Факултетот за ветеринарна медицина.
„Салмонела е бактерија која се добива со конзумирање храна која е контаминирана, и недоволно термички обработена, а најчесто е храна од животинско потекло, пред се месо, производи од месо, млеко и млечни производи, особено јајца и производи од јајца“. објаснува тој.
„Освен салмонела, може да навлезат и некои други бактерии, како што е Кампилобактер, како и некои други микроорганизми кои можат да го оштетат самото јајце, во тој случај јајцето е изменето по изглед и мирис. Меѓутоа, за жал, салмонелата понекогаш може да биде присутна и на почетокот на прв поглед, јајцето ви изгледа целосно употребливо и може да добиете инфекција “, истакнува Крњаиќ.
Пред купување, потрошувачот треба да провери дали сите јајца во кутијата се цели и ако не се, да земе друга кутија. Испуканите јајца никогаш не треба да се допираат.