НАСА следни чудна магнетска аномалија над Земјата

Сподели со своите пријатели

НАСА активно следи чудна аномалија во магнетното поле на Земјата, односно огромна област со помал магнетен интензитет на небото помеѓу Јужна Америка и Југозападна Африка.

Loading...

Овој феномен, наречен јужно-атлантска аномалија (ССА), со години ги збунува научниците. Сателитите се особено чувствителни на ослабената јачина на магнетното поле во внатрешноста на аномалијата, затоа што поради тоа тие се повеќе изложени на честички од Сонцето, пишува списанието Science Alert.

Јужноатлантската аномалија генерално не влијае на животот на Земјата, но има ефект врз орбитите на вселенското летало, вклучително и орбитата на Меѓународната вселенска станица.

Кога леталото поминува низ аномалија, нивните технолошки системи можат да бидат во дефект ако се погодени од протони со голема енергија, се наведува во статијата.

Се смета дека примарниот извор на аномалија е вртлог на стопено железо во јадрото на Земјата. Движењето на оваа блескава маса создава електрични струи кои предизвикуваат магнетно поле на Земјата, и се чини дека не е исто насекаде.

Иако оваа аномалија е сè уште голема мистерија за научниците, неодамнешните истражувања понудија увид во причините и последиците од оваа необична појава.

Така, студија за НАСА од 2016 година открила дека аномалијата полека се движи во северозападна насока.


Leave a Reply