НАСА откри формула за создавање вода на Месечината

Сподели со своите пријатели

Научниците на америкснакта вселенска агенција НАСА откриле формула за создавање вода на површината на Месечината.

Во соопштението НАСА наведува дека честичките носени со т.н. Сончев ветер удираат на површинат ана Месечиата, а при одредена брзина на ударот создаваат погодни услови за спојување на водород и кислород, елементите кои ја чинат водата, пренесува Анадолија.

Loading...

Експертите со компјутерска симулација прикажале како при интеракција на протони и електрони доаѓа до производство на атоми водород, кои потоа се спојуваат со атоми кислород, кои при таа бурна реакција се издвојуваат од молекул на SiO2 кои се во почвата на Месечината.

Научниците тврдат дека за предизвикување на такви реакции за создавање на молекули на хидроксил Oh или H2O потребно наелектризираните честички да удираат на површината на Месечината со брзина од 450 километри на час.

При таков удар честичките предизвикуваат реакција на издвојување на ксилород од молекулите во почнвата на Месечината.

Физичарот на НАСА Вилијам Фарел рекол дека секоја почна има потенцијал да произведе вода изложено на сончевите ветрови.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *