Најголемата тајна на СФРЈ: Фотографија од ТИТО како затвореник (ФОТО+ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Дали сте знаеле зошто Јосип Броз Тито во 1927. година бил најбараниот човек во Загреб и како добил прво 7 месеци, а потоа и 5 години затвор?

Во Калифорнија пронајден бродот на Тито (видео)

Loading...

Постојат детали за животот на поранешниот претседател на Југославија на кои тој додека бил жив не сакал да се сеќава и кои гледал како знае и умее да ги сокрие од јавноста.

Криста Ѓорѓевиќ – Жената на која Тито најмногу и верувал (фото)

Порталот Telegraf.rs открива како изгледале затвореничките денови на Тито и како тој тогаш изгледал.

 

 

Не е за изненадување ако се вели дек Јосип Броз и денес е една од омилените личности на теоретичарите на заговори.

BBC влезе во нуклеарниот бункер на Тито (фото+видео)

Од тоа дека тоа никогаш не бил вистинскиот Тито до приказната дека бил странски агент со потекло од Полска, јавноста на Балканот имаше можност да слушне и прочита се и сешто во последните децении. Но, не и фактот за тоа како завршил на петгодишна робија.

СЕ ПРОДАВА СТАН НА ТИТО ВО ЊУЈОРК: Почетна цена 15 милиони евра (фото)

Од татко до затвореник

Тито во есента 1920. година се вратил во Загреб каде стапува во редовите на Комунистичката партија на Југославија. Истата година партијата со одлука на кралот е забранета.

 

Loading...

 

Откако останал без работа, Броз во 1921. година се вработил во местото Големо Тројство каде добил три деца.

Тито до смртта не се делел од црната автовка – во неа се криела голема тајна

Првото дете му починало во Загреб, а во Тројство му биле погребани синот Хинко, кои починал осум дена по раѓањето и ќерката Златица, чиј што живот згаснал по 17 месеци.

Што порачуваше ТИТО на секој ученик во Југославија? (фото)

Година дена пред да го напушти Големото Тројство, роден е синот Жарко, кој единствен од неговите четири деца од првиот брак останал жив.

https://youtu.be/MaHA7fVUwiI

Кога во април 1927. година се вратил во Загреб, осуден е на 7 месеци затвор и тоа поради комунистичка пропаганда.

Името на ТИТО го носат над 180 улици ширум светот

Судот во Огулин немал милост, ниту пак Тито во својата намера по излегувањето од затворот да ја обедини до тогаш поделената Партија. Обединувањето го чинело 5 години од животот.

 

Loading...

 

Потпис за ќелија и дружење со истомислениците

Имено, Тито ставил свој потпис на леток на кој се повикувало на демонстрации на работниците во јуни 1928. година.

Мистеријата за смртта на ТИТО: Цела Југославија во тага, но тој не починал на 4 мај?

Полицијата го привела на 4. август 1928 година а потоа судот му одредил затвор од 5 години.

Фотографија од Тито која беше забранета за јавноста

Казната ја издржувал во Лепоглава, почнувајќи од 1929. година. Наскоро тука му се придружил и истакнатиот комунист Моша Пијаде. Тргнале со правење „воени планови“ за организирање партиски единици.

Пијаде во слободно време сакал да црта па така еднаш го нацртал и Тито. Кон почетокот на 1931. година Јоспи Броз изненадно го преместиле во затвор во Марибор, кој бил на гласот најлош во Југославија.

Еве како некогаш се прославуваше Денот на младоста и роденденот на Тито (видео)

А тогаш се појавил Тито

Броз трпеливо во тој затвор ја отслужил својата казна, но наместа на слобода, повторно го вратиле зад решетки и тоа на три и пол месеци во Огулин.

 

 

Loading...

Дури кон крајот на март 1934. година излегол надвор, но само до Кумровац. Така му наредиле, да не смее подалеку од тоа место.

Како ќе изгледаше Југославија доколку се оствареше планот на Тито?

По само месец дена Броз бега и станува илегалец познат под прекарот Тито, а останатото го знаете од учебниците по историја (се надеваме).

На следната страница дознајте како Тито ги казнуваше хомосексуалците?

Pages: 1 2 3

Leave a Reply