Место каде времето застанало: Советски град на Северниот пол стана магнет за туристи (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Пирамиден е напуштена советска рударска населба на норвешкиот архипелаг Свалбард, која стана туристичка дестинација.

Loading...

Основана е од Шведска во 1910 година и продадена на Советскиот Сојуз во 1927 година.

 

 

„Пирамиден“ беше затворен во 1998 година и оттогаш остана во голема мера напуштен, при што поголемиот дел од инфраструктурата и зградите сè уште се поставени, а студената клима зачувала голем дел од она што останало.

Лежи во подножјето на Билефјорден на островот Свалбард и е именуван по истоимената планина во облик на пирамида која се наоѓа во близина на градот.

 

Loading...

 

Најблиските населби се главниот град на Свалбард, Лонѓербиен, околу 50 километри на југ, Баренцбург приближно 100 километри на југозапад и малата истражувачка заедница Ни-Алесунд, 100 километри на запад.

Во советско време, населението било претежно украинско, составено од рудари од Донбас и персонал од Волин.

Во сопственост на државната руска компанија за рударство Арктикугол, која исто така ја поседува населбата Баренцбург, Пирамиден некогаш имал над 1.000 жители.

 

 

Loading...

Меѓу неговите содржини имало културен центар со театар, библиотека, уметнички и музички студија; спортски комплекс; и менза отворена 24 часа.

Имало и основно училиште, каде што биле пронајдени најсеверниот споменик на Владимир Ленин и најсеверниот базен.

Во 1996 година, чартер лет до Арктикугол се урна при пристапот до аеродромот Свалбард со загуба на 141 живот.

Помеѓу 1955 и 1998 година, од рудникот биле извадени дури девет милиони тони јаглен.

Рударството престанало на 31 март 1998 година, а населбата била затворена истата година.

 

 

Loading...

Последниот постојан жител заминал на 10 октомври, оставајќи го Пирамиден како град на духови.

До 2007 година, поранешната населба остана ненаселена и во голема мера недопрена.

Внатрешноста на зградите главно останала како што била кога населбата била напуштена.

 

 

Loading...

Во 2012 година Александар Романовски стана првиот човек кој се врати да живее во Пирамиден. Оттогаш му се придружија уште пет.

Романовски, музичар и туристички водич во населбата, се нарече себеси „најсеверниот кретен во светот“.

 

 

Loading...

Романовски со години живееше сам во овој напуштен град, а на 27 август 2019 година во Пирамиден се одржа најсеверниот филмски фестивал во светот, посветен на 100-годишнината од советската кинематографија.