Ловците на тартуфи загрижени: „Потешко е да се продаде отколку да се најде“, иако цената оди и до 2.500 евра

Сподели со своите пријатели

Познатите тартуфи важат за најскапите печурки во светот,  многу добро може да се заработи еден мал, црн деликатес, како што многупати пишувавме. Но, овој специфичен тип на габа може да биде загрозен.

Loading...

Имено, ловот на тартуфи во шумите на северозападна Хрватска е во опасност поради климатските промени и уништувањето на шумите, што предизвикува страв дека „гастрономскиот рудник за злато“ во оваа земја може да биде загрозен.

Живописните шуми на Истра, со специфична микроклима, одамна се познати по производството на едни од најфините бели тартуфи, чија цена годинава се искачи на 2.500 евра за килограм.

 

 

Но, зголемувањето на температурите и недостатокот на врнежи (поради климатските промени), во комбинација со намалувањето на нивото на водата и губењето на живеалиштата, може да го загрозат природниот инкубатор, многу потребен за производство на оваа луксузна храна, пишува Seebiz.

– Потешко е да се најде отколку да се продаваат тартуфи – се жали на француската агенција АФП, Дарко Мужица, претседателот на Здружението на истарски тартуфи. Тој вели дека, покрај климатските промени и намалените врнежи, лошото управување со шумите ја загрозило и идната жетва на тартуфи, а предност се дава на дрвната индустрија.

Loading...

Слично предупредување беше издадено во студија од 2014. „Продуктивноста на природните живеалишта на тартуфи опаѓа во светот, што често е поврзано со климатските промени, но и со начините на кои се користи почвата“. Љубителите на тартуфите велат дека е потребна итна акција за заштита на нивното природно живеалиште.

 

 

Состојбата особено ги погодува жителите на Истра, кои негуваат долга традиција и љубов кон овој деликатес. Истра е туристички центар на Хрватска, се наведува, позната по недопреното крајбрежје и островите. Но, пазарот на тартуфи често е во сенка на соседна Италија.

Ловците можат добро да наплаќаат за нивниот напор, но тоа не е лесно. Тие обично одат во придружба на специјално обучени кучиња и лазат низ густите шуми во близина на Мотовун, надевајќи се дека ќе најдат „бело злато“. Истра е сè уште една од ретките области надвор од познатиот италијански регион Алба, која може да произведе бели тартуфи со врвен квалитет благодарение на влажната клима и алкалната почва што на печурките за јадење им дава силна арома и оптимална густина.

Влијанието на климатските промени природно ги погодува хрватските ловци на тартуфи, бидејќи првите напишани белешки за тартуфите во Истра датираат од 1920 година, кога полуостровот и припаѓал на Италија. Во последните две децении индустријата значително напредуваше, а заработката сега изнесува милиони долари годишно. Ова ја поттикна Истра да се означи како „Земја на тартуфи“.

Брзањето по луксузни печурки започна во 1999 година, откако беше откриен тартуф тежок 1,31 килограм, поради што во тоа време влезе во Гинисовата книга на рекорди.

Loading...