Љубљана го ограничи пристапот на возилата и го намали загадувањето на воздухот

Сподели со своите пријатели

Љубљана го ограничи пристапот до приватни возила и промовираше пешачки зони, што помага да се намали загадувањето на воздухот и да се подигне севкупниот квалитет на урбаната средина, изјави за Демостат Клемен Гостич, советник на директорот на Агенцијата за регионален развој на Љубљанскиот урбан регион.

Loading...

„Градот навистина презеде различни чекори за справување со еколошките предизвици и загадувањето. Иако се уште се потребни подобрувања, можеме слободно да кажеме дека успешно се бориме со повеќето проблеми со примена на соодветни мерки“, објасни Гостич.

Тој наведе и дека градот ги охрабрил граѓаните да користат автомобили, велосипеди и други одржливи превозни средства преку инвестиции и подобрување на инфраструктурата на јавниот транспорт.

Повеќенаменската (унифицирана) картичка наречена Урбана значително ја подобри таа употреба, а возниот парк со зелени автобуси полека се шири, прецизира Гостич.

Соговорникот на Демостат укажува и на важноста од подигање на свеста и едукација на граѓаните за заштитата на животната средина, не само за време на Европската недела на мобилност, туку и генерално, се спроведуваат низа кампањи за подигање на свеста и едукативни програми со цел да се информираат граѓаните за важноста на одржливи практики и намалување на загадувањето.