Ќе се остварат ли сценаријата каде вештачката интелигенција го презема човештвото?

Сподели со своите пријатели

Предупредувањата доаѓаат од сите страни – вештачката интелигенција претставува егзистенцијален ризик за човештвото и мора да се заузда пред да биде предоцна.

Loading...

Но, кои се овие сценарија за катастрофи и како машините би можеле да го избришат човештвото?

Спојувалки за пропаст

Повеќето сценарија за катастрофи започнуваат исто: машините ќе го надминат човечкиот капацитет, ќе ја избегнат човечката контрола и ќе одбијат да бидат исклучени.

Штом ќе добиеме машини кои имаат за цел самоодржување, ние сме во неволја, изјави експертот за вештачка интелигенција Јошуа Бенџо.

Бидејќи овие машини сè уште не постојат, замислувањето како тие би можеле да го загрозат човештвото често се остава на филозофијата и научната фантастика.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Дип фејк порнографијата станува кривично дело во Англија и Велс

Филозофот Ник Бостром напишал за „разузнавачка експлозија“ за која вели дека ќе се случи кога суперинтелигентните машини ќе почнат да дизајнираат свои машини.

Тој ја илустрирал идејата со приказна за суперинтелигентна вештачка интелигенција во фабрика за главни производи.

Вештачката интелигенција добила задача да го максимизира производството на клипови за хартија и на тој начин „да ја претвори прво Земјата, а потоа и сите поголеми делови од видливиот универзум во клипови за хартија“.

Loading...

Многумина ги отфрлија идеите на Бостром како научна фантастика бидејќи тој одделно тврдеше дека човештвото е компјутерска симулација и поддржува теории блиски до евгениката.

Сепак, неговите размислувања за вештачката интелигенција беа исклучително влијателни, инспирирајќи ги и Илон Маск и професорот Стивен Хокинг.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Од Марс хеликоптер на НАСА испрати последна порака до Земјата

Терминатор

Ако суперинтелигентните машини сакаат да го уништат човештвото, дефинитивно им треба физичка форма.

Црвенококиот киборг на Арнолд Шварценегер, испратен од иднината да стави крај на човечкиот отпор со помош на вештачката интелигенција во филмот „Терминатор“, се покажа како интересна слика, особено за медиумите.

Но, експертите ја отфрлија идејата.

Малку е веројатно дека овој научно-фантастичен концепт ќе стане реалност во наредните децении, ако воопшто некогаш, напиша групата Stop Killer Robots во извештајот за 2021 година.

Сепак, групата предупреди дека давањето моќ на машините да донесуваат одлуки за живот и смрт е егзистенцијален ризик.

Експертот за роботи Керстин Даутенхан од Универзитетот во Ватерло во Канада ги отфрли тие стравови.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Од Марс хеликоптер на НАСА испрати последна порака до Земјата

Таа изјави за АФП дека вештачката интелигенција веројатно нема да им даде на машините поголеми мисловни способности или да ги впие со желба да ги убијат сите луѓе.

Роботите не се злобни, вели таа, иако признава дека програмерите можат да ги натераат да прават лоши работи.