Китови убијци потопија едрилица кај Мароко. Ја удирале 45 минути!

Сподели со своите пријатели

Орки, познати и како „китови убијци“, потонале едрилица што пловела меѓу Шпанија и Мароко, што е последен во серијата чести „напади“ на чамци регистрирани од летото 2020 година и прв во кој бродот завршил потопен.

Loading...

Едрилицата „Grazie Mamma II“ потона за време на спасувањето на екипажот во Гибралтарскиот теснец на 31 октомври, објави полската компанија Morskie Mile преку социјалните мрежи.

Таа компанија специјализирана за туристички патувања го пријавила првото потонување на брод во тие води како резултат на штрајк на орка.

„Едрилицата нападната од јато орки“

„Едрилицата беше нападната од јато на орки. Тие 45 минути удираа во јазилото на кормилото на бродот, предизвикувајќи сериозна штета и дупки на трупот“, објави Морски Миле.

Капетанот на едрилицата потоа ја повикал спасувачката служба.

„Капетанот, екипажот, спасувачката служба и членовите на мароканската морнарица се обидоа да ја влечат оштетената едрилица до пристаништето Тангер Мед, но таа потона на влезот во пристаништето“, додаваат од компанијата.

Екипажот на едрилицата неповреден и здрав се врати во Шпанија.

Ваквото однесување на орките е засилено од летото 2020 година во водите на Шпанија и Португалија, а научниците се обидуваат да го објаснат овој феномен.

Loading...

Ева Кјара Карпинели, претседателка на здружението Nereide, кое го следи движењето на орките и китовите за време на преминот од Средоземното Море во Атлантскиот Океан, вели дека орките не ги напаѓаат луѓето.

„Тоа се случи само кога луѓето сакаа да им ја одземат слободата, кога се обидоа да ги фатат“, забележува Карпинели во шпанскиот крајбрежен град Тарифа, каде често пливаат орки.

Јата орки мигрираат минувајќи низ тамошните води, во кои во последниве години има сè погуст бродски сообраќај.

„Бродовите што минуваат и не ја почитуваат оддалеченоста од орките и ги вознемируваат, претставуваат опасност за овие животни“, забележува Карпинели.

Законот одредува колку бродовите можат да се приближат

Во Шпанија, неопходно е да се почитува регулативата утврдена со закон за пристап.

Здружението Нереиде се грижи за заштита на животната средина, за зачувување на животинските и растителните видови таму и ги учи децата за тоа во училиштата.

„Најголемата опасност за орките, како и сите китови, е загадувањето на морето, климатските промени, поморскиот сообраќај и нивното заловување“, предупредува Карпинели.

Морскиот биолог Бруно Дијаз, директор на истражувачки центар во северниот град Понтеведра, вели дека орките понекогаш си играат.

Loading...

„Тие се забавуваат на сметка на екипажот на едрилицата. Кормилото се движи, па најмногу привлекува внимание под морето. Затоа е најинтересно и најдостапно за орките за време на нивната забава, која завршува со кршење на кормилото. “ објаснува тој.

Едрилиците во многу случаи имале скршени кормила.

CIRCE, организација за проучување и информации за китовите, работи со шпанското Министерство за еколошка транзиција на орките.

Оваа организација собира податоци за движењето на орките и објавува мапа секоја недела, која потоа се доставува до морнарите со цел да се намали ризикот од средба со нив.