Каталонија обезбедува бесплатни менструални производи за повеќекратна употреба

Сподели со своите пријатели

Каталонија почна да обезбедува бесплатни менструални чаши за повеќекратна употреба, долна облека за трудници и платнени хигиенски салфетки во аптеките, што е една од првите иницијативи од ваков вид во светот.

Loading...

Оваа програма е дел од напорите на владата на овој шпански регион да ја намали „менструалната сиромаштија“, според Фигаро.

Шпанските власти се потпираат на истражување, според кое 44 отсто од жените кои користат производи за менструација во Каталонија не можат да си дозволат производи по свој избор, додека 23 отсто од нив рекле дека мора повторно да ги користат производите за еднократна употреба.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Политико: ВИ споделува лажни информации за европските избори

Ограничената достапност на менструални производи, често поради трошоците, недостатокот на капацитети за перење или образование, може да ги задржи девојчињата и жените надвор од училиште или работа и да го зголеми ризикот од инфекција и синдром на токсичен шок.

Жените трошат приближно 2.500 евра на санитарни производи во текот на нивниот живот, додека изборот на производи за повеќекратна употреба ја намалува оваа цена на околу 145 евра, според властите.

Иницијативата во североисточниот регион ќе има корист од приближно 2,5 милиони луѓе, девојчиња, жени и луѓе кои се идентификуваат како небинарни или трансродови, а тие ќе можат да најдат санитарни производи од овој тип во повеќе од 3.300 аптеки.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Турција: Се судрија автобус и автомобил, повредени најмалку 15 лица

Мерката, исто така, има за цел да го намали повеќе од 9.000 тони отпад што се создава секоја година во Каталонија од искористени тампони и хигиенски салфетки.

Во 2020 година, Шкотска стана првата земја во светот која нуди бесплатни санитарни производи, но каталонската влада тврди дека тоа е прв пат менструалните производи за повеќекратна употреба бесплатно да се дистрибуираат.

Loading...

Во 2022 година, Шпанија усвои закон според кој производите за менструација треба да се дистрибуираат бесплатно во училиштата, затворите, здравствените центри за жени и други јавни институции.