Каде се троши најмногу на проституцијата?

Сподели со своите пријатели

Најстариот занаеt на светот легален е во поголем број на земји и покрај фактот дека на многумина не им се допаѓа идејата за плаќање секс, проституцијата сепак е присутна ширум светот, била таа легална или не.

Од 196 службено признаени земји на светот, проституцијата е легална во повеќе од педесет, но тоа не ги спречува државите како Јужна Кореја, каде е незаконска, да бидат меѓу првите десет земји во кои се трошат најмногу пари на проститутките според главата на жителите.

Податоците се темелат на проценката на пазарните вредности од земјите во кои може да се дојде до податоците за приходите од проституцијата, па се користеле програми за јавно здравство и полициска иницијатива за да се дојде до просечната потрошувачка за проституцијата.

И покрај тоа што Кинезите трошат убедлибо најмногу за проституцијата, неверојатни 73 милијарди долари, сепак Шпанија е на врвот каде потрошувачката според глава на жител просечно изнесува 372 долари по маж.

Еве го и пописот на првите 10 земји, односно колку секој маж во просек годишно троши на проститутките:

  1. Шпанија – 372 долари

  2. Швајцарија – 291 долари

  3. Јужна Кореја – 165 долари

  4. Германија – 151 долар

  5. Јапонија – 128 долари

  6. Бугарија – 122 долари

  7. Тајланд – 63 долари

  8. Тајван – 53 долари

  9. Ирска – 45 долари

  10. Израел – 42 долари

Приходот од проституцијата ширум светот годишно изнесува околу 186 милијарди долари.

Според бројот на вработените во проституцијата, Кина е на првото место со пет милиони луѓе, а веднаш потоа е Индија со три милиони и САД каде еден милион луѓе работат во таа услужна дејност.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.