Француската влада предлага пензионирање на 64 години

Сподели со своите пријатели

Француската влада денеска ја претстави пензиската реформа со главна мерка поместување на старосната граница за пензионирање од 62 на 64 години.

Loading...

Најавената реформа ги навестува и протестите во Франција, бидејќи во таа земја се организираат демонстрации речиси секогаш кога се најавува промена на старосната граница за пензионирање.

„Предлагаме тие што можат подолго да работат. Така е и во другите европски земји“, изјави француската премиерка Елизабет Борн и додаде дека прагот за пензионирање ќе биде постепен, така што до 2030 година старосната граница ќе биде 64 години.

Премиерот рече дека Владата е свесна дека пензиската реформа ќе предизвика страв и прашања кај Французите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Акциите на Tesla паднаа на најниско ниво во последните 15 месеци

„Сакаме да им одговориме и да ги убедиме“, рече Елизабет Борн, која ја брани „амбицијата за правда и напредок“ во владата.

Веднаш реагираше лидерката на екстремната десница Марин Ле Пен, која реформата ја оцени како неправедна, додека радикалната левица оцени дека тоа е „сериозно назадување во општеството“.

Лидерот на големиот синдикат CGT Филип Мартинез рече дека тие поранешни времиња се враќаат, односно „по работа, има гробишта“.

Според Францускиот институт за статистика, четвртина од мажите од најсиромашните општествени кругови умираат на 62-годишна возраст.

Loading...

Франција претрпе серија големи пензиски реформи во изминатите 30 години за да одговори на стареењето на населението и влошената финансиска состојба на нејзините фондови.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Акциите на Tesla паднаа на најниско ниво во последните 15 месеци

Премиерот најави и зголемување на минималната пензија за сите пензионери, сегашни и идни.

Франција е една од европските земји каде законската возраст за пензионирање е најниска, а пензиските системи не се целосно споредливи. Во Германија, Белгија или Шпанија пензионирањето е на 65 години, а во Данска на 67 години.

Тоа поместување на старосната граница не е популарно меѓу населението, бидејќи според анкетите 68 отсто од Французите се против.

Текстот на реформата најпрво ќе биде разгледан од министрите и синдикатите на 23 јануари, но два дена претходно беа планирани протести на покана на левичарските партии.

Нацрт-реформата потоа ќе оди во парламентот од 30 јануари, а расправата ќе започне на 6 февруари.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Акциите на Tesla паднаа на најниско ниво во последните 15 месеци