Facebook се бори да испрати „невиден“ сообраќај

Сподели со своите пријатели

Фејсбук доживува огромен раст на употребата бидејќи милиони луѓе ширум светот се принудени да останат дома.

Loading...

Само во Италија, Фејсбук забележа раст од 70%, а пораките се зголемија за повеќе од 50%, соопшти компанијата. Видео повиците на Messenger и WhatsApp во сите делови на светот кои се погодени исто како и во Италија се зголемени за повеќе од двојно.

Facebook и Instagram го намалија квалитетот на видео содржините

Добри или лоши деловни вести?

Можеби ова изгледа како добра вест за Фејсбук, кој во последниве години бележи бавен раст во својата главна апликација. Сепак, од компанијата велат дека употребата ги оптеретува сопствените ресурси.

„Порастот на употреба заради пандемијата COVID-19 е досега без преседан во индустријата и секојдневно доживуваме нови записи за употреба“, напиша потпретседателот на аналитиката Алекс Шулц и потпретседателот на инфраструктурата Jayеј Пареик во блог-пост.

Со работата од дома се зголемува и опасноста од хакерски напади

„Одржувањето на стабилноста за време на овие врвови на употреба е предизвик од вообичаеното сега кога повеќето од нашите вработени работат од дома“.

Loading...

Иако Фејсбук досега успеа да ги одржува своите услуги и да работи, компанијата мораше да направи некои отстапки. Фејсбук го намали квалитетот на видео стримингот во Европа и го повлече најголемиот дел од својата работна сила кој работи под договор како модератор на содржина.

Фејсбук по грешка бришеше корисни информации

Приходите на удар од пандемијата

Компанијата исто така предупреди дека приходите би можеле да бидат на удар, бидејќи нивниот рекламен бизнис опадна во последните неколку недели поради пандемијата.

Твитер и другите медиумски компании издадоа слични предупредувања.

„Ние не заработуваме многу од услугите во кои имаме зголемен ангажман и забележивме пад на нашиот бизнис за рекламирање во земји кои преземаат агресивни активности за да го намалат ширењето на СОВИД-19“, напишаа Шулц и Парих.

Што е TikTok и како да го искористите овој почетен залет?

Нови опции и надградби и покрај сè

Loading...

Дури и додека Фејсбук се бори да остане во чекор со техничките предизвици што ги носи со себе пандемијата на коронавирус, компанијата постојано објавува новости и нови функции, за кои тие заработија одредена почит по долгогодишниот скандал.

Компанијата воведе голем број карактеристики дизајнирани за борба против ширењето на теории на заговор и други потенцијално штетни дезинформации.

ОСНОВАЧОТ НА ИТЕРНЕТОТ: Како светската мрежа стана опасна за жените?

Instagram ги ажурираше своите правила за проверка на фактите и додаде нова функција Co-Watching за видео повици. Некои од инженерите на компанијата исто така ќе учествуваат во хакатонот за да им помогнат на здравствените организации, рече Марк Цукерберг.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *