Европејците трошеле милиони на патувања: Туризмот ќе се обновува со години

Сподели со своите пријатели

Туристичката индустрија во моментов е најпогодена од епидемијата Ковид-19, па затоа е меѓу првите индустрии што застана и закрепнува е најдолго.

Со цел да се процени потенцијалната загуба што туризмот ќе ја доживее заради овие ограничувања, Евростат ги издвои основните бројки од претходните две години за периодот март-јуни и јули-август на ниво на ЕУ.

Loading...

За целите на оваа анализа, сезоната „во врвот од лето“ не го опфаќа јуни, туку се концентрира на два месеци (јули и август) кои се преклопуваат со главната сезона на празници во повеќето земји-членки.

Грција ги отвора плажите, но летувањето нема да биде како претходно

Пролетта и летото се најпопуларните сезони во европската туристичка индустрија.

Во 2019 година, бројот на ноќевања и нерезиденти во туристичките сместувачки капацитети на ЕУ во текот на пролетта и на врвот на летната сезона, изнесува речиси една третина (32%) од годишниот вкупен број на ноќевања во текот на ноќта.

Учеството на ноќевањата во овие сместувачки капацитети бочп особено големо во јуни за пролетната сезона и изнесувало 11% од годишниот вкупен број, како и во јули (15%) и август (17%).

Сличен тренд бил забележан и за жителите и за нерезидентите на посетените земји.

Учеството на земјите членки во пролетната сезона во годишните туристички сместувачки места е релативно слично, од 24% во Хрватска и 27% во Бугарија до 35% во Луксембург, Кипар, Малта и Холандија.

Во екот на летната сезона, тој удел се движел од 23% на Малта до 58% во Хрватска.

Loading...

Сакате да патувате летово? Ова се мерките за безбедност на ЕУ!

390 милиони патувања во пролетта

Во пролетта 2018 година, жителите на ЕУ оствариле скоро 390 милиони туристички патувања, што претставува 34% од годишниот вкупен број. За време на тие патувања, тие оствариле над 1,8 милијарди ноќевања и потрошиле 170 милијарди евра.

Повеќе од две третини (70%) од патувањата имало во земјата на живеење, додека 22% биле патувања во други земји на ЕУ и 8% до дестинации надвор од ЕУ. Слична шема е забележана и за целогодишно патување, вклучително и за време на врвната летна сезона.

Во летото 2018 година, жителите на ЕУ направиле над 270 милиони патувања, што е 24% од вкупниот годишен период. Овие патувања достигнале над 1,9 милијарди ноќевања и скоро 138 милијарди евра туристичка потрошувачка.

Како ќе изгледа туризмот по коронавирусот?

Шпанија и Италија се главните дестинации за посетителите во ЕУ

Преферирани европски дестинации надвор од ЕУ беа: Шпанија, Италија и во помала мерка Франција и Германија, кои заедно учествуваа со 49% од патувањето во рамките на ЕУ во текот на пролетта 2018 година и 45% во текот на летото.

Од март до јуни, Австрија доминираше во првите 5 најповолни дестинации во рамките на ЕУ, а во јули и август, Хрватска беше меѓу најпопуларните дестинации за туристи од ЕУ.

Белгијците претпочитувале да патуваат во странство, каде огромното мнозинство патувања во текот на пролетните и врвните летни сезони биле надвор од земјата на живеење (79%).

Loading...

Како ќе изгледаат правилата за однесување на грчките плажи?

На другиот крај на скалата, жителите во Романија и Шпанија претпочитувале да патуваат во нивната земја на живеење во пролетта, што сочинуваат 94% и 90% од домашните патувања.

Во текот на летото, ова се однесувало и на Грците, Романците, Португалците и Шпанците, кои минале поголем дел од своите туристички патувања во нивната земја на живеење (95%, 91%, 90% и 89%).

Ова, како и во следните неколку години, регионалните патувања ќе бидат во фокусот

Секако, оваа вонредна состојба ќе остави разни последици врз однесувањето на туристите, како и на начинот на кој ќе се промени туристичкиот сектор.

Loading...

ЕВРОПА: Каде и како ќе може да се патува оваа година?

Едно е сигурно, повеќе ќе се патува во внатрешноста на Европа, а автомобилите и возовите ќе бидат доминантно превозно средство, додека воздушниот сообраќај значително ќе падне.

Ќе има повеќе патувања за време на викендот, а ќе се избегнат големите центри. Ќе се бара активен одмор во руралните и континенталните области.

Свеста за органска и органска храна ќе се зголеми значително, како и побарувачката на истата. Дигитализацијата ќе игра клучна улога, како и мобилните плаќања.

Од друга страна, овој пат туризмот е директно и длабоко засегнат и иако закрепнува брзо, овој пат можеме да зборуваме за почетокот на закрепнувањето само кога ќе се најде лек. Од тој момент, нè чекаат 3-5 години закрепнување, така што глобалното патување се враќа на истите броеви како порано.

Loading...

Еве кога Црна Гора ќе ја отвори сезоната и под кои услови ќе може да се патува

Исто така, со оглед на тоа што мерките се олабавени низ цела Европа, исто така е и економијата и сите земји ќе ја охрабрат и комуницираат домашната потрошувачка, така што граѓаните ќе можат да купуваат и патуваат локално.

Логично, неопходно е да заживее локалната економија што е можно поскоро. Оптимистичките проценки велат дека оваа година се очекува 25-30% од минатогодишниот обрт.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *