Сакате да патувате летово? Ова се мерките за безбедност на ЕУ!

Сподели со своите пријатели

Европската комисија претстави серија мерки насочени кон обезбедување на безбеден начин луѓето повторно да патуваат, во време кога владите се обидуваат да го оживеат туризмот и авиокомпаниите кои се запрени од коронавирусот.

Постојат мерки за сите видови на превоз: со авион, воз, автомобил, автобус и минибус.

Loading...

Како ќе изгледа туризмот по коронавирусот?

Општи упатства

– Патниците се охрабруваат да купуваат билети, резервни места и да се регистрираат преку онлајн.

– Патниците треба да носат заштитни маски, особено кога мерките за физичко растојание не можат да бидат целосно почитувани во секое време. Маските не мора да бидат медицински.

– Физичкото растојание треба да се обезбеди на контролните пунктови и местата за проверка.

– Треба да се воспостават специјални ленти за раздвојување на патниците на пристаништата, аеродромите, железничките станици, автобуските станици, фериботските пристаништа и јавните транспортни постојки.

Како ќе изгледаат правилата за однесување на грчките плажи?

– Клупите, масите и столчињата и сè што поттикнува собири треба да се отстранат или постават на начин што гарантира одржување на физичката дистанца.

Loading...

– Може да се овозможи помалку патници на автобуси, возови или фериботи, а патниците кои не живеат во исто домаќинство може да бидат одвоени.

– Персоналот треба да има соодветна заштитна опрема.

– Дезинфекциите треба да бидат на располагање, а возилата треба редовно да се чистат и дезинфицираат

– Храната, пијалоците и другите производи можеби повеќе да не се продаваат во возила.

– Продавниците ослободени од државни давачки и други продавници треба да го контролираат движењето на патниците со ознаки на подот и да го ограничат бројот на клиенти. Тие треба да го засилат чистењето и да постават заштитни бариери на благајните со цел физички да ги одвојат купувачите од продавачите.

– Мобилни апликации со мерки за набудување и предупредување за контакт со заразено лице може да се користат на доброволна основа. Ваквите апликации треба да работат и прекугранично.

ЕВРОПА: Каде и како ќе може да се патува оваа година?

Воздушен сообраќај

Протоколите ќе бидат донесени во наредните недели, кои треба да ги вклучат следниве мерки:

– вентилацијата на воздухот треба да се засили, со филтрирање на воздухот како што е оној во болниците и вертикалниот проток на воздух,

Loading...

– движењето на авионите треба да биде ограничено и да се намали интеракцијата со екипажот,

– управување со проток на патници: претходно пристигнување на патници на аеродромот; употреба на електронско најавување или негово обавување на автомати; намалување на контакт за време на проверка на багажот, безбедносно скенирање и проверка на документи, како и за време на вчитување, истовар и собирање на багажот,

Еве кога Црна Гора ќе ја отвори сезоната и под кои услови ќе може да се патува

– Раното нарачување на услугите и оброците треба да се изврши, кога е можно, во моментот на резервацијата.

Автопат

Loading...

– Треба да се одржува високо ниво на хигиена на терминалите, местата за одмор по автопатот, паркинзите, бензинските пумпи.

– На границите треба да се управува со протокот на патниците.

– Кога не може да се обезбеди задоволително ниво на јавно здравје, треба да се земе предвид затворањето на границите.

Автобуси и минибуси

– Задните врати треба да се користат за влез на патникот, а возилата треба да бидат проветрувани со отворање на прозорци, а не со вклучување на климатизацијата.

Loading...

– Седењето треба да биде организирано така што семејствата да седат заедно кога е можно, додека луѓето кои не патуваат заедно треба да седат одделно.

СВЕТОТ НА ДЛАНКА: Пред и за време на пандемијата (ВИДЕО)

– Во минибуси нема да им биде дозволено на патниците да седнат до возачот доколку не е можно физичко раздвојување.

– Ако е можно, патниците сами ќе се грижат за својот багаж.

Железница

Loading...

– Фреквенцијата и капацитетот на возовите треба да се зголемат доколку ако е потребно да се намали бројот на патниците.

– Железничките превозници треба да воведат задолжителна резервација на седиштата во меѓуградските и регионалните возови.

– На кратки растојанија, патниците треба да остават празни места меѓу себе, освен оние од истите домаќинства.

– Железничките превозници треба да ги бројат патниците, особено во приградските возови.

Трендови за 2020та: Туризмот годинава ќе биде поинаков?

Loading...

– Со протокот на патници на станиците треба да се управува доколку не може да се обезбеди соодветно ниво на јавно здравје.

– Да се охрабрат патувања кога не е најпрометно со воведување финансиски стимулации, како што се прилагодување на цените или флексибилно работно време, со цел да се избегнат големи групи на патници.

– Вратите треба да се отворат автоматски на секоја станица или возачот да ги отвори рачно.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *