Како ќе изгледа туризмот по коронавирусот?

Сподели со своите пријатели

Светската туристичка организација на Обединетите нации проценува дека поради пандемијата на коронавирусот, обемот на меѓународниот туризам ќе падне за 80 проценти оваа година во однос на 2019 година и дека како резултат ќе бидат најмалку 100 милиони работни места.

Начинот на кој некои земји ќе се обидат да го намалат уништувачкото влијание на Ковид-19 врз туристичкиот сектор може да укаже како ќе изгледа индустријата во светот по пандемијата.

Loading...

Како ќе изгледаат правилата за однесување на грчките плажи?

Естонија, Латвија и Литванија најавија меѓусебно отворање на границите за граѓаните на тие три земји од 15 мај, а слични иницијативи има и во другите делови на Европа.

Што се однесува до азиско-пацифичкиот регион, Нов Зеланд и Австралија се обврзаа да формираат билатерален „патен коридор“ за туристите кога ќе биде можно, но, според Си-Ен-Ен, ќе бидат потребни уште неколку месеци.

Сепак, таквата соработка, според експертите, ќе остане само во регионалната рамка долго време, така што, на пример, ваквите патувања од САД во Азија се засега далеку од реалност.

Туристички коридор е исто така можен меѓу Тајланд и Виетнам, а експертите веруваат дека, покрај контролата на пандемијата, еден од главните услови за вакви договори ќе бидат блиските меѓусебни политички односи, како што постојат меѓу Австралија и Нов Зеланд.

ЕВРОПА: Каде и како ќе може да се патува оваа година?

Постои голем прашалник за тоа како Кина, земја која му дава на светот најголем број туристи годишно, ќе се позиционира во ситуацијата по пандемијата. Кина се повеќе дозволува патувања во рамките на своите граници, кои во моментот се затворени за странски државјани.

Истражувањата покажуваат дека, дури и кога е можно да патуваат надвор од нивната земја, кинеските туристи ќе се држат до она што веќе го знаат и нема да патуваат далеку, вели Бил Барнет, директор на консултантската компанија „C9 Hotelworks“.

Loading...

Ова би можело да значи дека Тајланд, која годишно ја посетуваат околу 11 милиони кинески туристи, ќе биде првата земја што ќе обезбеди патни врски со Кина, додека, од друга страна, Пекинг најверојатно ќе биде помалку заинтересиран за туристички коридори во земји како Австралија, каде создаде анти-кинеско расположение заради пандемијата.

„Мислам дека туризмот ќе биде повреден од геополитичките игри или стратегии што се користат за искористување на оваа криза“, рече Фреја Хигинс-Десбиол од Универзитетот во Јужна Австралија.

Еве кога Црна Гора ќе ја отвори сезоната и под кои услови ќе може да се патува

За да привлечат што е можно повеќе странски туристи, тајландските власти имаат намера да определат посебни зони за нив, како одморалишта на островите, кои исто така би служеле како еден вид карантин.

Сепак, не е особено веројатно дека ова ќе биде доволен поттик за туристите кои откако ќе се вратат од Тајланд, ќе треба да поминат две недели во вистински карантин во нивните земји.

Покрај сето тоа, постои и прашањето што ги чека патниците во меѓународниот воздушен сообраќај во иднина.

Некои експерти веќе ги споредија последиците од пандемијата на Ковид-19 со оние предизвикани од терористичките напади извршени во САД во 2001 година, но, се разбира, забележуваат дека акцентот овој пат ќе биде на проверка на здравствената состојба на патниците.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *