Иако главно се состои од вода, што значи дека не е многу полн со витамини и минерали, според нутриционистката д-р Маја Фелер, целерот има хранливи материи и во стеблата и во листовите, но она што го има во изобилство е витаминот К, кој е клучен за правилно згрутчување на крвта и градење на коските.
Исто така, целерот содржи и растворливи и нерастворливи влакна кои им помагаат на цревата и се неопходни за редовно варење и правилно функционирање на цревата, а не содржи штетни калории. На пример, една шолја сечкан целер има вкупно околу 14 калории.
Иако не му обезбедува на организмот многу микронутриенти, д-р Фелер истакнува дека хранливите материи што ги содржи целерот се многу вредни за внимание.
Една од причините е тоа што содржи антиоксиданси како што се бета-каротен, витамин Ц и флавоноиди, како и кофеинска киселина која ја има и во кафето, чајот и виното.
Сепак, она што го прави целерот најкорисен за нас се неговите влакна и „добрите“ бактерии што ги содржи, кои се одговорни за бројни дигестивни функции како што се разградување на храната, апсорпција на хранливи материи и контрола на воспаление на цревата.
„Покрај тоа, целерот е одличен за здравјето на срцето бидејќи содржи фталидни соединенија за кои е докажано дека имаат корисен ефект врз крвниот притисок“, изјави за Shape диететичарот др Симон Муду, пренесува Вечерњи.хр.
Поточно, фталидите, вели таа, ги релаксираат крвните садови, што го подобрува протокот на крв во срцето и другите витални органи, а со тоа го намалува високиот крвен притисок, кој е главен фактор на ризик за срцеви заболувања.
Друг фактор на ризик за срцеви заболувања кои влијаат на целерот е холестеролот, повторно благодарение на неговите влакна кои се врзуваат за вишокот холестерол во дигестивниот тракт, а поради влакната е одличен за намалување на шеќерот во крвта.
Неговите растворливи влакна го забавуваат варењето на шеќерот, што спречува нагло скок на шеќерот во крвта и на тој начин го намалува ризикот од дијабетес тип 2.
Една шолја сечкан целер содржи и 29,6 микрограми витамин К, што е една третина од препорачаната дневна количина за жени (90 микрограми) и четвртина за мажи (120 микрограми).
Меѓу другото, овој витамин е потребен за производство на остеокалцин, протеин кој влијае на цврстината на коските бидејќи е одговорен за таложење на калциум во нив.
А освен тоа што е полн со вода, целерот содржи и два електролити кои помагаат во одржување на нормалната рамнотежа на течности во клетките, па доволен внес на целер помага во хидратација и обезбедува телото да добие доволно течности.