Британија санкционираше бизнисмени од Србија

Сподели со своите пријатели

Владата на Велика Британија воведе санкции за српските бизнисмени Звонко Веселиновиќ, Милан Радоичиќ и Слободан Тешиќ.

Loading...

Одлуката за санкции е објавена на официјалната веб-страница на Владата на Велика Британија.

Тешиќ, Радоичиќ и Веселиновиќ се на тој список поради коруптивни дејствија.

– Пополнувајќи ги сопствените џебови со кражби и коруптивни дела, корумпираните актери имаат корозивно влијание врз заедницата околу нив, а со тоа ја поткопуваат демократијата и ги ускратуваат виталните интереси на земјите за нивна сопствена корист. Како резултат на тоа, повеќе од два отсто од локалниот бруто домашен производ (БДП) се губи на годишно ниво поради корупција – објаснува Владата на Велика Британија.

Потоа изјавија зошто се санкционирани споменатите лица:

– Слободан Тешиќ е српски трговец со оружје, кој исто така беше обвинет за поткуп на главниот државен обвинител од друга земја.

– Милан Радоичиќ е градежен претприемач и потпретседател на Српска листа. Тој профитираше од проневера на владини договори и го искористи своето влијание за доделување профитабилни работни места на сопствените градежни фирми.

– Звонко Веселиновиќ е исто така градежен претприемач, но од Косово, кој според британската Влада користел јавни договори за проневера на државни средства.

Loading...

Значајно е да се истакне и дека Интерпол распиша потерница по Слободан Тешиќ, а на листата на американски санкции се и Звонко Веселиновиќ и Милан Радоичиќ.