Британија ги замрзнува сметките за струја и гас

Сподели со своите пријатели

Британската премиерка Лиз Трас ги замрзна сметките за енергија на две години.

Loading...

Таа најавува нова гаранција за цената на енергијата која ќе ги ограничи просечните сметки во домаќинството на максимум 2.500 фунти годишно во следните две години.

Трас најави „нова гаранција за цената на енергијата што ќе им даде на луѓето сигурност за нивните сметки за енергија“, пренесува CNBC.

Во нејзиниот прв голем потег како премиер, Трас објави дека типичното домаќинство „ќе плаќа не повеќе од 2.500 фунти годишно за секоја од следните две години“, што премиерот рече дека ќе му даде на просечното домаќинство „1.000 фунти годишно во заштеди“.

Ограничувањето ќе стапи на сила од 1 октомври.

Ќе има еквивалентна гаранција за бизнисите во наредните шест месеци.

Потоа ќе има дополнителна поддршка за ранливите сектори како што е угостителството, рече таа.

Таа, исто така, сугерираше дека бизнисите треба да разгледаат начини да станат енергетски поефикасни и да гледаат на сопственото производство на енергија.

Loading...

Целосната цена на пакетот ќе ја открие министерот за финансии Кваси Квартенг подоцна овој месец.

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.