Банкротираше уште еден познат германски трговски синџир

Сподели со своите пријатели

Згасна и последната надеж на несолвентниот германски трговски синџир за продажба на спортска опрема McTrek за продолжување на бизнисот!

Loading...

Стечајниот администратор Тобијас Кампф потврди дека малопродажниот синџир ги затвора сите преостанати филијали.

Вработените до неодамна се надеваа на пресврт и дека ќе се најде инвеститор, но наместо тоа беа соочени со итно затворање на филијалите.

Локалните медиуми јавуваат дека 87 работници ќе останат без работа.

Следеше конечниот крај и покрај првично позитивните критики и напорите да се спаси компанијата. Онлајн продавницата не е достапна од март.

Стечајот на МекТрек го означува крајот на компанијата која не успеа да се спаси и покрај нејзините најдобри напори.

Ниту вклучувањето на познати експерти не можеше да ги сврти работите.

За длабочината на кризата и тешкотиите со кои се соочи малопродажниот синџир говори и фактот што пренесеното реструктуирање не беше можно.

Loading...

Кулминацијата на несреќната ситуација беше забележана во јануари 2024 година поради значителни парични одливи, односно плати и кирии кои веќе не беа целосно профитабилни.

Неплатените побарувања и стечајните молби од неколку доверители предизвикаа колапс на компанијата.

McTrek е основан во 1995 година и на својот врв имаше 47 продавници низ Германија.

Познатиот германски производител на детска храна Топфер, да потсетиме, поднесе барање за стечај!

Компанијата од Алгој, која има околу 170 вработени, поднесе барање за постапка за преструктуирање во самоуправата.