Американскиот суд назначи независен арбитер во истрагата против Доналд Трамп

Сподели со своите пријатели

Федералниот суд во САД го назначи правниот ветеран од Њујорк, Рејмонд Дири за независен арбитар во кривичната истрага за доверливи документи пронајдени за време на претресот на ФБИ во домот на поранешниот американски претседател Доналд Трамп во Флорида и го отфрли барањето на Министерството за правда да продолжи да ја испитува нивната содржина.

Loading...

Американскиот окружен судија Ајлин Канон во четвртокот го овласти новоименуваниот независен арбитар Рејмонд Дири да го прегледа целиот сет документи запленети при претресот на имотот на Трамп во Мар-а-Лаго на 8 август и да го одреди ноември како краен рок за неговата работа, АП. извештаи.

Во меѓувреме, таа ја продолжи забраната за обвинителството користејќи околу 100 одземени документи означени како доверливи во истрагата.

Изборот на Дири, поранешен федерален обвинител кој со години служеше и како судија на федералниот суд со седиште во Бруклин, дојде откако и Министерството за правда и адвокатите на Трамп јасно ставија до знаење дека ќе бидат задоволни со неговото назначување како т.н. специјален експерт во судењето.

Двете страни не се согласија за опсегот на должностите што треба да ги извршува таканаречениот специјален советник, наведува АП.

Трамп е под истрага од Министерството за правда за чување владини документи, од кои некои се класифицирани како високо доверливи, вклучително и строго тајни документи на неговиот имот Мар-а-Лаго во Палм Бич откако ќе ја напушти функцијата во јануари 2021 година.

И Министерството за правда истражува евентуално попречување на истрагата.