25 видови храна кои содржат малку над 0 калории

Сподели со своите пријатели

Дали сте слушнале за теоријата дека има храна која содржи толку малку калории, дека потребната енергија за да се асимилираат од организмот, е поголема од нивната енергетска содржина?

Односно прифатените калории од овие храни ќе имаат исклучително минимално влијание врз калориите и врз балансот, но во исто време може да се корисни, доставувајќи на организмот витамини, минерали и чувство на ситост, што ќе ви помогне да се придржувате до диетата или исхрана.

Ротквици – 37 калории / 100 гр.

Најважниот плус при потрошувачката им е фактот дека го намалуваат крвниот притисок. Бенефитот најверојатно доаѓа природно, бидејќи сето тоа се случува поради нитратите, кои се претвораат во азотен оксид при нивната апсорпција. Азотниот оксид, од своја страна, помага да се опуштат и прошират крвните садови, го подобрува протокот на крв и го намалува крвниот притисок.

Зелка – 21 калории / 100 гр.

Зелката е дел од растителното семејство крсто цветни. Крсто цветниот зеленчук како зелка, или брокула се познати по тоа што изобилува со корисни хранливи материи. Ако се обидуваш да ја подобриш исхрана, крсто цветниот зеленчук треба да бидат во врвот на листата со храна. Многу студии покажуваат дека зголемување на потрошувачката на растителни храна како зелка, го намалува ризикот од дијабетес, дебелина, срцеви заболувања и др. Тоа може исто така да придонесе за зајакнување на имунолошкиот систем, за зголемување на енергијата и намалување на телесната тежина.

Целер – 8 калории / 100 гр.

Целерот е одличен извор на антиоксиданси и ензими во прилог на витамините и минералите како витамин К, витамин Ц, калиум, фолна киселина и втамин Б6. Со векови се применува во медицината како антихипертензив (има придобивки за кардиоваскуларниот систем). Во својство на антиоксиданс, тој помага за подобрување на крвниот притисок и нивото на холестерол, како и тоа дека спречува кардиоваскуларни заболувања. Целерот содржи и многу диететски влакна. При честата конзумација на целер, таа помага за губењето на тежината. Во прилог целерот делува како диуретик и го намалува отокот на стомакот.

Лук – 149 калории / 100 гр.

Лукот е познат по своите својства на силен имуностимуланс. Ако често додавате една-две чешниња лук кон храната, тој може да помогне да се борите против настинката. Богат е со магнезиум, витамин Б6, витамин Ц и селен. Го подобрува нивото на холестерол, што може да го намали ризикот од срцеви заболувања. Исто така, лукот содржи и многу антиоксиданси кои ги штитат клетките од стареење и оштетување.

Модар патлиџан – 15 калории / 100 гр.

Богат е со разновидни витамини, минерали и диетални влакна. Помага во намалувањето на холестеролот и контрола на тежината. Содржи моќни антиоксиданси кои го штитат телото од штетни влијанија. Патлиџанот содржи материи кои се од суштинско значење за функционирањето на мозокот. Помага за движењето на вишокот железо од организмот. Иако железото е основна хранлива состојка потребна за транспорт на кислород во крвта, го зајакнува имунолошкиот систем и синтетизира колагенот, прекумерното количество на железо може да е штетно.

Брокула – 31 калории / 100 гр.

Брокулите често се јадат варени или задушени, но можат да се консумираат и сурови. Богати се со витамин Ц и содржат релативно високо количество протеини. Содржат уникатна комбинација на антиоксиданси, антиинфламаторни компоненти кои водат до детоксикација. Се смета за исклучително корисна храна во однос превенцијата на рак.

Кромид – 42 калории / 100 гр.

Содржи природни хемиски материи кои помагаат за здравјето на коските и намалуваат ризикот од остеопороза. Содржат високи нивоа на кверцетин – антиоксиданс кој го намалува штетата од слободните радикали. Може да има лесен поволен ефект и за регулирање на нивото на шеќерот во крвта.

Зелка – 37 калории / 100 гр.

Зелка се особено висока содржина на протеини во споредба со други зелен зеленчук. Други придобивки вклучуваат заштита на очите и здравјето на коските.

Тиквички – 16 калории / 100 гр.

Тиквички може да помогне во намалување на ризикот од рак и кардиоваскуларни болести. Имаат заштитни својства против широк спектар на инфекции. Исклучително погодни се при диети и хранливи режими поради ниската содржина на калории.

Карфиол – 31 калории / 100 гр.

Постојат три различни бои карфиол – бела, виолетова и портокалова. Тие се богати со витамините Ц, B1 и B2. Карфиолот помага во здравјето на срцето, бидејќи го подобрува крвниот притисок и функцијата на бубрезите. Исто така помага и правилно функционирање на мозокот. Карфиолот е добар извор на холин. Земањето на холин може да даде поттик на когнитивната функција и да ја подобри меморијата.

Спанаќ – 25 калории / 100 гр.

Спанаќот е еден од зеленчуците со висока хранлива вредност. Не само што е богат со витамини и минерали, но и на фитонутриенти кои дејствуваат како моќни антиоксиданси за заштита на клеточните структури и ДНК. Спанаќот е добар извор на железо. Со својот нежен сладок вкус, може да се консумира варен (не повеќе од 1 минута) или сурова во салата. Тој го подобрува крвниот притисок, го намалува ризикот од рак, астма, помага заздравувањето на коските систем и е ценет кај дијабетес, бидејќи придонесува регулирање на шеќерот во крвта.

Краставица – 10 калории / 100 гр.

Богати со витамин К, витамин Б, витамин Ц и магнезиум. Помагаат да избегнете недостиг на голем број хранливи вредности. Тие содржат уникатни полифеноли и други соединенија кои можат да помогнат за намалување на ризикот од хронични болести. Витамините од групата Б се познати по тоа што помагаат за намалување на стресот и депресијата. Покрај тоа, краставиците содржат многу вода и растителни влакна кои се водечките два фактори за добро варење.

Аспарагус – 25 калории / 100 гр.

Потрошувачката на свеж аспарагус помага за вистинската фреквенција на дишење. Тие не се апсорбираат веднаш, а во метаболизмот за подолго време. Оваа метаболичка активност вклучува земање на кислород, разградувањето на скроб и шеќери и ослободувањето на јаглерод диоксид. Аспарагус се почитувани во фитнес круговите поради својството на природен диуретик (исфрлат непотребните вода од организмот).

Јаболка – 52 калории / 100 гр.

Се тврди дека јаболката го стимулираат производството на плунка во устата и така го намалуваат ризикот од кариес. Статистики покажуваат дека луѓето кои јадат барем едно јаболко на ден, го намалуваат ризикот од дијабетес со 28 проценти во споредба со оние кои не консумираат јаболка. Високиот присуство на влакна помага да се спречи формирањето на камења во жолчката.

Кајсии – 48 калории / 100 гр.

Тие се богати со бета каротин. Содржат растителни антиоксиданти, витамини А и Ц, како и полифенолни актиоксиданти како флавоноиди кои помагаат за намалување на кардиоваскуларните заболувања. Кајсиите се богати со каротеноиди и ксантофили кои научниците сметаат дека помагаат за заштита на видот од стареење. Тие се и добар извор на диетални влакна.

Лубеница – 34 калории / 100 гр.

Спречува дехидрација, помага борбата со жегата, има лесен и освежувачки вкус, совршен за десерт. Во Лубениците се содржи антиоксидантот зеаксантин кој филтрира штетните сини зраци и се смета дека играат заштитна улога за здравјето на очите. Ризиците за развој на астма се пониски кај луѓето кои консумираат дињи и друга храна богата со бета каротин (најчесто се содржи во жолти и портокалови овошје и зеленчук како диња, морков, тиква). Лубениците содржат и влакна, калиум, витамин Ц и холин и помагаат здравото срце. Конзумирање на храна со високо количество на калиум делува благопријатно врз намалувањето на крвниот притисок, како и на ризикот од мозочен удар.

Лимон – 28 калории / 100 гр.

Лимони се богати со витамин C и антиинфламаторни соединенија. Содржат киселина, која може да помогне во превенцијата и растот на ракот на дојката. Содржат состојки кои се во помош на дигестивниот систем и може да се користат при гадење.

Грејпфрут – 42 калории / 100 гр.

Има ниска содржина на калории, но е полн со хранливи материи и е одличен извор на витамини А и В. Помага за одржување на здрава кожа, како и при губење на тежината и борбата против многу болести. Според истражувањата цитрусови плодови како портокали и грејпфрут може да го намали ризикот од мозочен удар. Отворено е дека луѓето кои конзумираат агруми, намалиле ризикот од исхемичен мозочен удар за 19% во споредба со оние кои речиси не јадат портокали и грејпфрут. Како и погоре наведените овошје и зеленчук, грејфрутите исто помагаат за намалување на крвниот притисок и ризикот од астма. Тие се одличен извор на силни антиоксидани и витамин Ц, помагаат во борбата со создавањето на слободни радикали кои предизвикуваат рак. Студиите покажуваат дека храна со висока содржина на витамин Ц и бета каротен го намалуваат ризикот од рак. Интересен факт за грејпфрут е дека може да се примени и локално при оштетена кожа, предизвикана од сонце или загадување и ги намалуваат брчките и ја подобруваат текстурата на кожата.

Диња – 30 калории / 100 гр.

Иако популарното верување дека дињата се состои само од вода и шеќер, таа обезбедува количина витамини, минерали и антиоксиданси за многу ниско количество калории. Се смета дека конзумирањето на дињата намалува ризикот од дебелеење и вкупната смртност, дијабетес, срцеви заболувања и придонесува за здрав тен и коса, ја зголемува енергијата и помага за намалување на тежината. Исто како и грејпфрутот, дињата помага борбата со формирањето на канцерогени клетки. Таа содржи и високо количество влакна, што помага за спречување на запек и промовирање на добриот дигестивен тракт. Поради високата содржина на вода, цели 92%, таа спречува ризикот од дехидрација. Содржи и витамин А, кој е неопходен за производство на себум и одржува косата хидрирана, потребен е и за растот на сите телесни ткива, вклучувајќи кожа и коса.

Портокали – 47 калории / 100 гр.

Содржат фитохемикалии кои штитат од рак, богати се на цитрус лимоноид кои докажано се борат со голем број на варијанти на ракот. Чаша сок од портокал дневно би ви помогнал за спречување на бубрежни заболувања и формирање на камења. Портокалите се полни со растворливи влакна, со што се исклучително корисни во намалувањето на холестеролот. Богати се и со витамин Ц и успешно се борат против вирусни инфекции. Содржат и картиноиди кои се претвораат во витамин А и помагаат за доброто здравје на очите и штитат видот.

Капини – 43 калории / 100 гр.

Придобивките од потрошувачката им вклучуваат подоброто здравје на дигестивниот систем, зајакнување на имунолошкиот систем и здравјето на срцето, како и намалување на ризикот од рак. Тие обезбедуваат когнитивни придобивки и зајакнуваат меморијата контролираат тежината и одржуваат здрави коски и систем, го подобруваат видот. Можат да служат како вредна храна за време на бременоста поради импресивната палета на здрави хранливи материи. Витамините обезбедени од капини, вклучуваат витамин А, витамин Б1 (тиамин), Б2 (рибофлавин), витамин Б3 (ниацин), витамин Б6, фолна киселина, витамин Ц (аскорбинска киселина), витамин Е (алфа токоферол) и витамин К ( филохинон). Богати се и на минерали како калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум и цинк, добар извор се на аминокиселини и диететски влакна.

Папаја – 39 калории / 100 гр.

Можните здравствени придобивки од консумацијата на папаја вклучуваат намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести, дијабетес, рак, помагање на варењето, подобрување на контролата на шеќерот во крвта кај дијабетичарите, намалување на крвниот притисок и подобрување на зараснувањето на рани. Содржи антиоксидантот зеаксанин кој филтрира штетните сини зраци и се смета дека играат заштитна улога за здравјето на очите. Има голема количина на витамин К и витамин А, кои делуваат позитивно врз здравјето на косата. Има и многу влакна кои промовираат најдобар дигестивен тракт. Папата се користи и за лекување на рани и проблематична кожа, ако се аплицира локално.

Црвени боровинки – 46 калории / 100 гр.

Боровинките се сметаат за супер храна и имаат висока содржина на антиоксиданти. Најголемата придобивка е дека го намалуваат ризикот од инфекции на уринарниот тракт, спречуваат некои видови на рак и го подобруваат имунолошкиот систем, го намалуваат крвниот притисок. Високото ниво на проантоцианидите (PACS) помага за намалување на задржување на некои бактерии кон ѕидовите на уринарниот тракт и од своја страна се бори со инфекциите. Некои податоци покажуваат дека полифенолите во боровинките помагаат во намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, а го спречуваат натрупувањето на тромбоцити. Исто така се корисни за доцнењето на туморските процеси и имаат позитивно влијание во борбата против рак на простата, црниот дроб, јајниците и дебелото црево.

Малини – 52 калории / 100 гр.

Многу студии покажуваат дека зголемувањето на потрошувачката на растителни храна како малини го намалува ризикот од дебелина, дијабетес, кардиоваскуларни болести, како и вкупната смртност. Малините се богати со калиум, благодарение на кој одржуваат срцето цврсто. Така се намалува и ризикот од исхемичен мозочен удар. Имаат и многу растителни влакна, кои помагаат за одржување на стабилно ниво на шеќерот во крвта и така ризикот од дијабетес драстично се намалува. Докажано е дека зголемениот внес на растителни влакна го намалува крвниот притисок, нивото на холестерол и помага за губење на тежината и борбата со прекумерна такво.

Печурки – 22 калории / 100 гр.

Можат да влијаат позитивно на имунолошкиот систем. Намалуваат крвниот притисок и стимулираат ефикасно апсорпција на железо. Се смета дека имаат благотворно влијание врз зглобовите и заби.

Заклучок:

Потрошувачката на горе наведените зеленчук и овошје ќе помогне да се засилие имунолошкиот систем, ќе го снабди телото со витамини и минерали, и ќе ве и засити. Така ќе можете да се држиме до диета или исхрана сто пати полесно. Повеќето од наведените овошје и зеленчук може да придонесуваат и за намалување на холестерол, шеќер во крвта, стрес и депресија, ако ова се само некои од бројните нивни придобивки. Не се потпираме целосно на наведената храна, ако целите слабеење или стегање. Дали се тие добар додаток на секоја избалансирана и здрава исхрана, но не и основа.

Напомена: Иако листата содржи само нискокалорична храна и сите тие имаат различни здравствени придобивки, тоа ако целиме слабеење и намалување на мастите, потрошувачката на повеќе зеленчук во менито и помалку овошје ќе е повеќе разумно. Главната причина е дека овошјето содржат шеќер, кој може да го отежне постигнувањето на посакуваните цели. Исто така со овошје може да се претера полесно, бидејќи е многу можно да се изконсумира 1 кг. лубеница, но 1 кг. целер, брокула или зелка ќе се огласи невозможно речиси за секого.