Зошто нè лижат кучињата?

Сподели со своите пријатели

Лижењето како облика на комуникација помеѓу кучињата започнува уште кога ќе дојдат на светот. Мајката со лижење ги чисти и суши, а ако се родат слепи или глуви, вкусот е еден од начините да се запознаат со околината. Како меѓусебно комуницираат така и со луѓето. Лижењето може да биде поздрав, но со него може да се покажува и доминација.

Понекогаш кога кучињата не лижат сакаат храна, исто така навика која ја стекнуваат како бебиња. Лижејќи ја мајката околу устата даваат доз наење дека се гладни па слични знаци може да ви испратат и вам. Освен комуникацијата и желба за храна, кучињата сакаат да истражуваат и јазикот е еден од органите кои често го користат за тоа.

ПРЕСМЕШНО: Вака изгледа кога кучето е љубоморно (видео)

Добар пример е кога ќе дојдете дома и ако сте галеле некое друго животно, постои шанса дека ќе посака да истражи за што се работи, а воедно и да го исчисти мирисот од вас. Добивањето внимание е уште една причина зошто кучињата сакаат да лижат.

Понекогаш нји се чини дека добивам бебзрој бакнежи од нив, а тие добро знаат дека по бакнежот следува јадење и тоа ќе го искористат. Со тие бакнежи ни искажуваат љубов и почитување. Сепак, иако кучето е здраво не се препорачува да ве лиже околу устата затоа што со јазикот сакаат да истражуваат, а никогаш не знаеме што точно „истражувале“ за време не проештката.

АПСОЛУТЕН ХИТ: Мајка го учи бебето да каже „мама“, но кучето научи побргу (видео)

Loading...

Уште една интересна работа е тоа што сакаат да ве лижат ако сте испотени.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.