14.08.2019 01:23

Веднаш исфрлете го оваа растение од дома: Неговите отровни листови можат да ве убијат за 15 минути

Facebook Twitter Google+

Поголемиот дел од луѓето се сложуваат дека зеленилото во домовите ни е потребно и дека што позелен е домот, тоа подобро. Меѓутоа, некои растенија се многу опасни и мора добро да водите сметка.

Дифенбахија е едно од најомилените собни цвеќиња, кое е доста застапено во многу наши домови, канцеларии, иако е опасно.

loading...

Ако се лизне само парше лист, може да настапат силни болки, а за недела дена, невнимателната личност може да занеме. Ако сокот од оваа билка ви заврши во око, предизвикува слепило. при бришење прашина од листовите, може да се ави црвенило и чешање на кожата.

Во случај на труење со дифенбахија, се препорачува устата да ги исчистите со ладна, влажна крпа и да ги измиете очите. Доколку лицето дошло во контакт со дифенбахија, исто така треба да испе млеко, а потоа да побара и лекарска помош.

Ова растение би требало да го исфрлите од домот и опкружувањето, посебно ако во просторијата престојуваат деца. Сепак, ако не сакате да се решите од него, ставете го надвор од дофатот на децата и користете ракавици при бришење прашина или отстранување на сувите листови.

Оние кои поседуваат дифенбахија би требало да бидат екстремно внимателно, особено ако во близина се децата затоа што билката е смртоносна ако се конзумира.

Покрај дифенбахија, постојат уште собни билки кои се опасни по здравјето, а можеби ги имате во домот.

Најопасни се растенијата: азалеја, кливи, божји трн, монстера, хортензија, бровалија, глориос, филадендрон, олеандар и кротон.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments