19.07.2019 12:00

Урнебесни факти за испуштањето гасови кои не сте ги знаеле

Facebook Twitter Google+

Испуштањето гасови е природно, но со непријатен мирис, кое не тера на смеење, не „штипе“ за носот и чини да се чувствувате олеснето, барем вие, ако не оние колу вас.

Во продолжение ви пренесуваме 10 факти за испуштањето гасови кои сигурно не сте ги знаеле.

loading...

Мажите почесто испуштаат гасови од жените.

Просечен човек дневно може да „лета 14 гулаби“.

Дневно испуштате доволно воздух за да надувате балон.

Испуштањето гасови е знак дека вашите црева се здрави

Вдишувањето на гасовите може да биде здраво

Истражувањата покажале дека изложеноста на водород сулфид ги намалува митохондријалните оштетувања. Затоа, следниот пат кога некој ќе „летне гулаб“ покрај вас, бидете благодарни.

Многу е понепријатен мирисот кога тоа го прават жените

Иако жените ова го прават поретко од мажите, докажано е дека женските „гулаби“ имаат понепријатен мирис. Тоа се случува поради поголемата концентрација на водород сулфид.

loading...

Брзината на гасот може да изнесува 10 метри во секунда.

Колку повеќе сте стегнати, толку испушатењето на гасовите е погласно.

Поради надворешниот сфинктер, излазот на гасовите е птоесен, што предизвикува погласен звук.

Соковите и гумите за џвакање предизвикуваат зачестено испуштање гасови.

Англсикиот збор е FART (forth as wind from the back)

Има буквален превод „да напредува како ветер од задникот“. Овој израз инаку датира уште од 1930 година.

Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments