Села во Куманово

Зубовце

Сподели со своите пријатели

Зубовце е село кое се наоѓа на 14 километри од Куманово, кое некогаш броело и над 400 жители, а според последниот попис само скромни 13. Loading… Ова село во минатото било дел од поранешната Општина Клечовце. Станува збор за ридско село на надморска височина од 320 метри. На површина одПрочитај повеќе

Кокошиње

Сподели со своите пријатели

Кокошиње е село во кумановскиот крај со бурна историја, но соочено со лошите услови за живот е пред целосно празнење. Loading… Каде се наоѓа Кокошиње Селото се наоѓа на 28 километри одалеченост од Куманово, а претходно била дел од некогашната Општина Орашац. Станува збор за ридско село на надморска височинаПрочитај повеќе

Село Мургаш

Сподели со своите пријатели

Мургаш е ридско село во Куманово, кое е богато со археолошки наоѓалишта, како доказ дека тука некогаш имало многу повеќе од денешните 11 жители. Loading… Каде се наоѓа Мургаш? Селото е на 24 километри од Куманово и зафаќа површиа од 24 километри. Според последниот попис има 75 куќи кои сеПрочитај повеќе

село Сушево

Сподели со своите пријатели

Сушево е село кое се наоѓа на крајниот северен дел од Општина Куманово, многу близу до границата со Република Србија. Loading… Станува збор за ридско село, на околу 16 километри од Куманово. Се наоѓа на надморска височина од 580 метри, и денеска брои само седум жители. Има голема површина обработливоПрочитај повеќе

Д'лга

Сподели со своите пријатели

Д’лга е единственото целосно ненаселено село на територијата на Општина Куманово, иако човечка активност таму имало дури пред 12.000 години. Loading… Каде се наоѓа селото Д’лга? Селото Д’лга се наоѓа во најјужниот дел на кумановскиот крај, недалеку од областа Скопска Блатија. Лежи во западното подножје на Градиштанска Планина, на надморскаПрочитај повеќе