Крешник Бектеши

Сподели со своите пријатели

Во втората половина на февруари ќе биде распишан јавниот повик за изградба на интерконекторот за природен гас со Република Грција, а изградбата би требало да заврши до крајот на 2024 година. Во моментов се работи и на нов интерконектор со Република Србија, додека за интерконектор со Косово, обрските од нашаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Министерот за економија, Крешник Бектеши се сретна со новоименуваната амбасадорка на Република Грција во Република Северна Македонија, Н.Е. Софија Филипиду. Loading… Министерот и посака успех на амбасадорката Филипиду во вршењето на новата должност и воедно и се заблагодари за досегашната поддршка од Република Грција во евро-интеграциските процеси на нашата земја.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

На предлог на Министерството за економија Владата на денешната седница донесе одлука да се продолжи рокот на траење на мерката за ограничување на маржата на основните прехранбени производи. Loading… Според Одлуката оваа мерка ќе се применува до 30 април 2023 година. „Имајќи предвид дека со оваа Одлука се ограничува растотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски и министерот за економија, Крешник Бектеши го презентираа Буџетот на Министерството за економија за 2023 година. Loading… Вкупниот Буџет на Министерството за економија за следната година изнесува околу 19 милиони евра, а предвидени се мерки за справување со енергетската криза иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Министерот за економија Крешник Бектеши во рамки на Втората меѓувладина седница на Владите на Северна Македонија и Албанија со неговите колеги Белинда Балуку, министер за инфраструктура и енергетика на Албанија и Едона Биљаљи, државен министер за заштита на претприемништво на Албанија потпиша два Меморандуми за соработка. Loading… Меморандум за соработкаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Компаниите кои што произведуваат основни прехранбени производи и се се регистрирани со шифри на дејност 10.41, 10.51, 10.61, 10.71 во кои спаѓаат производителите на масло за јадење, леб и пекарски производи, брашно, млеко и млечни производи како и производители на јајца ќе имаат фиксна цена на електрична енергија. Loading… ОвааПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес- конференција во Владата ја презентираше анализата за заштеда на електрична енергија во септември споредено со истиот месец минатата година од страна на сите органи на државната управа, државни институции и јавни претпријатија. Според анализата остварена е вкупна заштеда од 20% на потрошувачкатаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

„Со Србија се преговара за размена на гас за електрична енергија, а доколку се постигне договор половина од електричната енергија која ќе се произведе во ТЕ-ТО да остане за нашите потреби, а другата половина да се врати на северниот сосед. Ние ја прифативме оваа финална понуда и Србија сериозно јаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

На предлог на Министерството за економија на денешната 80-та седница, Владата донесе Одлука за посебни услови за трговија на одделна стока, според која  се определува највисоката трговска маржа како посебен услов во трговијата на пазарот со електрична енергија. Loading… Како што денеска на прес-конференција информираше министерот за економија Крешник Бектеши,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Општина Арачиново ќе биде една од општините што ќе биде позитивен пример и за другите општини, дека навистина елементарните прашања како што е снабдувањето со електрична енергија, но и обврските што ги имаме како граѓани, ќе се одвиваат на фер и непристрасен начин, не дискриминирајќи никого. Но, во исто времеПрочитај повеќе