Европска централна банка

Сподели со своите пријатели

Банките во еврозоната се сè уште чувствителни на надворешни шокови, објави во средата Европската централна банка на презентацијата на својот полугодишен преглед на финансиската стабилност. Loading… – Слабите економски изгледи заедно со последиците од високата инфлација тежат врз способноста на луѓето, компаниите и владите да го сервисираат својот долг, изјавиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Европската централна банка (ЕЦБ) повторно ги зголеми клучните каматни стапки за четвртина процентен поен, и покрај слабата економија, предвидувајќи висока стапка на базична инфлација која ги исклучува храната и енергијата. Loading… Од 21 јуни каматната стапка за рефинансирање на банките ќе изнесува четири отсто, а каматната стапка на депозитите прекуПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Европската централна банка (ЕЦБ), во обид да ја потисне инфлацијата, очигледно повторно ќе ја зголеми референтната каматна стапка на следниот состанок на Советот на гувернери. Loading… „Сегашните податоци сугерираат дека треба повторно да ги зголемиме каматните стапки на состанокот на 4 мај“, изјави главниот економист на ЕЦБ, Филип Р. Лејн,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Европската централна банка денеска ги зголеми клучните каматни стапки за рекордни 0,75 процентни поени и сигнализираше дека повторно ќе ги зголеми, и покрај заканата од рецесија, бидејќи нејзиниот фокус е да ја задржи високата инфлација. Loading… Откако ги зголеми каматните стапки во јули за половина процентен поен, сега ЕЦБ јаПрочитај повеќе