Денга треска

cars on road near city buildings during daytime

Сподели со своите пријатели

Големата епидемија на денга во Аргентина, болест која се пренесува преку комарци, која може да биде фатална, е на пат да ги собори претходните рекорди, како одраз на загриженоста во Јужна Америка, каде што пожешкото и повлажното време доведе до скок на случаите. Loading… Аргентина досега има забележано над 120.000Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Перу прогласи здравствена вонредна состојба во поголемиот дел од земјата бидејќи топлотниот бран и обилните дождови доведоа до пораст на случаите на денга. Loading… Од почетокот на годината во таа јужноамериканска земја од денга треска починале 32 лица, а вкупниот број на заразени е зголемен на 31.300, пренесува Ројтерс. МинистеротПрочитај повеќе

yellow hibiscus in clear glass vase

Сподели со своите пријатели

Во Европа, повеќе случаи на локално заразен вирус на денга треска беа регистрирани во 2022 година отколку во целата претходна деценија. Loading… Зголемувањето на бројот на пациенти е закана за јавното здравје, но отвора можности за соодветен одговор на пазарот и можност за производство на вакцини и третмани против денгаПрочитај повеќе

person in white jacket wearing blue goggles

Сподели со своите пријатели

Повеќе од 1.000 луѓе умреле од денга треска во најлошата епидемија досега во Бангладеш, покажуваат официјалните бројки. Loading… Зголемените температури поради климатската криза доведоа до интензивно ширење и за прв пат се пријавени повеќе случаи надвор од густо населените урбани центри. Од јануари, 1.017 луѓе починале од болеста што јаПрочитај повеќе