Словенија: Истополовите партнери можат да посвојуваат деца

Сподели со своите пријатели

Во Словенија на 31 јануари стапија на сила измените на Законот за семејство, според кои бракот е животна заедница на две лица, а на истополовите парови им се овозможува да посвојат дете.

Loading...

Според овие промени, бракот веќе не е животна заедница само на маж и жена, туку животна заедница на две лица.

Оваа одлука на Твитер ја поздрави и министерката за надворешни работи на Словенија, Тања Фајон.

Таа напиша дека 31 јануари е посебен ден за Словенија.

„Словенија им се приклучи на најнапредните и најотворените демократии во светот со целосно изедначување на правата на истополовите партнери со правата на жените и мажите при стапување во брак“, напиша таа.

Според образложението на Министерството за труд, вонбрачната заедница е долгогодишна доживотна заедница на две лица, но веќе не мора да значи маж и жена.

Уставниот суд во јуни минатата година пресуди дека законското уредување во делот на Семејниот законик според кој бракот е животна заедница на мажот и жената не е во согласност со Уставот.

Истовремено, тој одлучи дека е противуставно регулирањето на можноста за заедничко посвојување дете, што Кодексот не го дозволува за истополовите партнери.

Loading...

Уставниот суд наложи рок од шест месеци за отстранување на утврдената неуставност. Исто така, предвидуваше дека, додека не се отстрани неуставноста, бракот е животна заедница на две лица, без разлика на полот, а истополовите партнери во партнерство можат заеднички да посвојат дете под исти услови како и сопружниците.

Со измените на законот кои стапија на сила вчера, истополовите партнери во брак или соживот се еднакви со заедницата на маж и жена по сите правни последици од Законот за семејство и другите правни области, вклучително и условите за донесување на дете.