Симптомите на срцев удар започнуваат еден месец пред тоа – раната регистрација може да спаси животи

Сподели со своите пријатели

Превенцијата е најдоброто нешто за здравјето. Таа е подобра од самото исцелување затоа што не дозволува да дојде до тоа.

Loading...

Многу болести имаат претходно постоечки симптоми кои, ако навреме им се посвети внимание може да се спречат, но ако не тогаш ќе предизвикаат сериозни услови кои се опасни по животот – вклучивајќи го и срцевиот удар.

Во многу голем број случаи на срцев удар, симптомите почнуваат еден месец пред да се случи вистинскиот удар. Но, луѓето ретко обрнуваат внимание на нив и состојбата постепено се влошува.

Кои крвни групи се склони на срцев удар?

Кои се овие најрани симптоми на приближен срцев удар?

Силен хроничен замор

Невообичаениот замор е еден од првите симптоми на претстојниот срцев удар. Жените имаат поголема веројатност да го почувствуваат овој симптом од мажите.

Во текот на денот, замор се надградува, а во вечерните часови постои силен физички и ментален замор.

Едно јајце на ден го намалува ризикот од срцев удар

Loading...

Понекогаш е исцрпувачко дури и да се истуширате пред спиење или да направите некои едноставни задачи дома.

Болка во абдоменот

Во 50% од случаите на пациенти со срцев удар пријавуваат болка во горната абдоминална празнина до градниот кош.

Несоница

Несоницата влијае на околу 50% од жените кои имаат услови во иднина да доживеат срцев удара. Несоницата се должи на зголемено ниво на анксиозност и тешкотии во концентрацијата што се јавува пред почетокот на срцев удар.

Маслиновото масло двојно го намалува ризикот од срцев удар

Се задушување немање воздух

Во 40% од случаите има потешкотии во земањето воздух. Пациентите не се во можност длабоко да вдишат или да вдишуваат со куси интервали. Можно е симптомите на диспнеата да се појават во рок од 6 месеци пред почетокот на срцев удар.

Loading...

Губење на косата

50% од мажите ја губат косата неколку месеци пред мозочен удар. Се разбира, овој симптом е премногу тап за да биде веднаш поврзан со можен срцев удар, но научниците ја забележале врската помеѓу ќелавост и склоноста кон срцев удар.

Знаци на предупредување за срцев удар

Тоа се должи на покачени нивоа на кортизол во крвта, што е одговорно и за губење на косата и за кардиоваскуларните проблеми.

Аритмија, абнормален срцев ритам

Нередовно отчукување на срцето, пропуштено или забрзано отчукување на срцето се сите абнормалности на срцевите отчукувања кои предиспонираат срцев удар ако не се контролираат. Често овие пулсни нарушувања се придружени со вознемиреност и паника, особено кај жените.

Прекумерно потење

Често пред срцев удар, постои зголемено потење, најчесто на главата, градите, грбот, рацете, дланките, нозете.

Loading...

Витаминот Б го намалува ризикот од мозочен и срцев удар

Болка во градите

Болката во градите може да биде со различна јачина. Ова е една од најважните симптоми на инфаркт што мора да се земе предвид. Игнорирањето на болката во градите може да предизвика сериозни компликации.

Ако болката е придружена со вкочанетост на вилицата, непријатно печење, вкочанетост во вратот, рамената, стомачни грчеви, веднаш контактирајте со лекар.


Leave a Reply