Што најмногу ги привлекува змиите? Обрнете внимание на две работи!

Сподели со своите пријатели

Се почеста е појавата на змии во природата откако температурите земаа замав. Граѓани ги забележуваат и во руралните, но и во урбаните предели.

Loading...

Сепак, можете да го ублажите, па дури и да го спречите нивното појавување на неколку начини.

Змиите ги привлекуваат одредени мириси кои може да доминираат во вашиот двор, подрум или барака.

Без разлика дали бараат храна, засолниште или вода, змиите можат да бидат привлечени од одредени мириси.

„Змиите првенствено ја „мирисаат“ својата околина преку процес наречен хеморецепција“, вели А.Х. Дејвид, експерт за змии, водител на Best Life.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Занемарен европски град прогласен за најсреќен во светот

Тој објаснува дека тие не можат да мирисаат како луѓето со носот и наместо тоа користат посебен орган наречен Јакобсоновиот орган или вомероназален орган.

„Тоа е поврзано со нивната уста, а кога ќе го извадат јазикот, тие собираат честички од воздухот кои потоа се обработуваат преку овој орган. Конечно, тие можат да најдат хемиски траги или мириси во нивната околина“, објаснува експертот.

Внимавајте на следниве мириси во вашиот двор кои можат да привлечат змии:

Loading...

Измет од глодари

Змиите не се нужно заинтересирани за извори на храна како ѓубре или остатоци од храна, но нивниот плен е.

Ако привлечете глодари, змиите може да дојдат по нив бидејќи тие се еден од најголемите извори на храна за змиите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Како мажи од различни хороскопски знаци ја замислуваат совршената жена?

„Мирисот на глодари како пајаци, глувци или хрчаци може да привлече многу видови змии“, вели Дејвид.

Змиите не се директно привлечени од остатоците од храна, но овие остатоци привлекуваат глодари.

Глодарите собираат храна и оставаат измет, кој змиите лесно го мирисаат и тргнуваат во потрага по својот плен.

Птичји измет и птичји гнезда

„Змиите го следат мирисот на својот плен, и бидејќи повеќето змии се предатори од заседа, тие се населуваат во области каде што има мирис што го остава нивниот плен“, објаснува Дејвид.

Одредени видови змии се хранат со јајца од птици, така што „мирисот на птиците, нивниот измет или нивните гнезда потенцијално може да ги привлече овие видови“, додава тој.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Хороскопскиот знак открива зошто не можете да спиете ноќе

Некои експерти советуваат да засадите растенија во градината чии мириси ги одбиваат змиите, како што се змиско растение, невен, зеленика и хризантеми.

Loading...