Што ќе ни донесе напредокот на технологијата во следните пет години?

Сподели со своите пријатели

Секоја година, одделот за истражување на IBM објавува публикација „5 во 5“, која вклучува предвидувања за тоа како сѐ технологијата ќе ги промени нашите животи во следните пет години.

Loading...

Во годинешното издание тие ја потенцираат важноста на конвергенцијата на новите технологии, меѓу кои се вештачката интелигенција и квантните компјутери, додека како област каде што гледаат можности за поголеми чекори напред, тие издвојуваат дизајн и креирање на нови материјали, пренесува tPortal.

Успешно тестиран летечкиот автомобил: Еве кога ќе се најде „на небесните улици“ (ВИДЕО)

Потребни се околу десет години и помеѓу 10 и 100 милиони американски долари за да откриете нов материјал со специфични својства. Целта на IBM е да ги намали потребните ресурси за дури 90%.

Еве што предвидоа во следните пет години.

1) Поефикасно ќе го претвориме јаглерод диоксидот од атмосферата во нешто корисно.

САД: Амазон, Епл, Фејсбук и Гугл ја злоупотребуваат монополистичката позиција

2) Ќе можеме да ја имитираме способноста на природата да претвори азот од атмосферата во ѓубриво богато со нитрати. Ова ќе го намали штетното влијание на ѓубривата врз животната средина.

Loading...

3) Ќе откриеме нови материјали за побезбедни и поеколошки батерии, кои ќе се користат за обновлива енергија мрежа и одржлив транспорт.

4) Ќе го подобриме производството на материјали, што ќе им овозможи на различни компании да ги направат своите производи да траат подолго.

„The Social Dilemma“: Шокантен филм за социјалните мрежи за кој не престанува да се зборува!

5) Во следните пет години, IBM има план дополнително да им помогне на лекарите и на другите во борбата против потенцијалните нови, опасни по живот, вируси.


Leave a Reply