Седум невистини за храната во кои и натаму веруваме

Сподели со своите пријатели

Дали некогаш сте слушнале за „факт“ за исхраната што го земате здраво за готово, без дури да проверите дали е вистина? Во ерата на лажни вести, се случи многу митови и заблуди за здравата исхрана да бидат усвоени како правила во кои многу веруваат.

Loading...

Во продолжение ви пренесуваме седум невистини поврзани со храната во кои треба да престанете да верувате.

Витаминот Ц спречува настинки

Студиите покажаа дека витамин Ц, како по правило, не штити од настинки, но може да им помогне на луѓето кои се изложени на екстремен физичко напор.

Студијата од 2019 година покажа дека овој витамин помогна да се потисне стресот во организмот кај сите оние кои го земале пред вежбање, па ако се подготвувате за некој екстремен напор, размислете за витамин Ц.

 

 

Loading...

Целерот има негативни калории

Митот е дека јадењето целер троши повеќе калории отколку што содржи, што е недвосмислено докажано со истражувања од Клиниката Мајо. Сепак, треба да се каже дека со десетина калории на оброк, онолку колку што добивате со јадење целер, овие намирници се одличен избор за одржување на здравјето. Исто така, ако планирате да изгубите тежина, нека вашиот избор биде целерот…

 

 

Свежиот зеленчук е поздрав

Напротив, антиоксидансите можат да се „подобрат“ ако се готви зеленчукот. Студијата објавена во 2008 година покажа дека готвењето морков всушност ја зголемува нејзината хранлива вредност.

Тоа доведува до зголемување од 14 проценти на каротеноидите (антиоксиданти), додека другите методи за готвење, особено пржењето, ја намалија неговата вредност.

Loading...

 

 

За да ги намалите калориите и маснотиите, секогаш излупете ја кожата пред да го подготвите пилешкото

Присуството на кожа кај пилешкото може да ја зголеми нивната калориска вредност за 25 до 30 проценти. Сепак, кожата може лесно да се отстрани по готвењето. Печење, скара или готвење на пилешко месо со недопрена кожа помага во зачувување на природните сокови и ги спречува да се исушат.

Ако сакате здраво, најдобро е пилешкото да го подготвите со кожата и да ја отстраните пред да го послужите.

 

Loading...

 

Избегнувајте јајца поради холестерол

Јајцата, за жал, некогаш неоправдано, дојдоа до озлогласеност. Сепак, пред две години, истражувањето откри дека јајцата всушност не придонесуваат за висок холестерол. Тие се извор на многу хранливи материи, вклучувајќи цинк и железо, лутеин, витамин Д… Секако, тоа не значи дека треба да претерате и пржете десетици секој ден.

 

 

Loading...

Маргаринот има помалку калории од путерот

Путерот и маргаринот имаат околу иста количина калории. Но, иако маргаринот е направен од растителни масла, направени како „поздрава“ алтернатива на путерот, некои маргарини се всушност нездрави затоа што содржат транс масти кои имаат штетно влијание врз холестеролот и здравјето на срцето.

 

 

Loading...

Ќе спиете подобро после „чашка“ навечер

Многу луѓе пијат навечер под изговор дека ќе спијат подобро. Сепак, точно е дека консумирањето алкохол пред спиење може да ви го наруши сонот и да ја зголеми будноста, дури и кај возрасните. Затоа, во вечерните часови, не заборавајте да избегнете чаша виски или ракија.

 

Leave a Reply